PKK’nin Olağanüstü 12. Kongresiyle aldığı fesih ve silah bırakma kararını değerlendiren Diyarbakırlı siyasiler ve iş insanları, demokratik mücadele alanının önünün açılacağına vurgu yaptı.

“PKK’nin Olağanüstü 12. Kongresi PKK mücadelesinin, halkımız üzerindeki inkâr ve imha siyasetini parçaladığını, Kürt sorununu demokratik siyaset yoluyla çözme noktasına getirdiğini, bu yönüyle PKK’nin tarihi misyonunu tamamladığını değerlendirdi. Bu temelde PKK 12. Kongresi, pratikleşme süreci Önder Apo tarafından yönetilmek ve yürütülmek üzere PKK’nin örgütsel yapısının feshedilmesi ve silahlı mücadele yöntemini sonlandırması kararlarını alarak PKK adıyla yürütülen çalışmaları sonlandırdı.”

Altan Tan.jpg

“Artık demokratik Türkiye inşası”

Medyascope’de yer alan habere göre siyasetçi Altan Tan, fesih kararını değerlendirdi.

Yıllardır üç temel mesele üzerinde durduğunu söyleyen Tan, “Birincisi, silahların çare olmadığını, mutlaka silahın, şiddetin ve terörün sona ermesi gerektiğini söyledim. İkincisi, sırtını İran’a, ABD’ye ve İsrail’e dayayarak Türkiye’ye karşı yürütülen mücadelenin yanlış olduğunu; bu mücadelenin Türkiye’deki demokratik güçlerle birlikte sürdürülmesi gerektiğini vurguladım. Üçüncüsü ise, reel sosyalizmin çökmesiyle birlikte bu arkaik paradigmanın değişmesi ve Türkiye ile Kürtlerin sosyolojisine uygun bir siyasetin yürütülmesi gerektiğini savundum” dedi.

Bu düşünceleri nedeniyle senelerce hakarete ve karalamaya uğradığını belirten Altan Tan, “Çok geç de olsa bu noktaya gelinmiş olması, Türkiye’de barış isteyen tüm kesimler için oldukça sevindirici bir gelişmedir. Bundan sonrası; demokratik bir Türkiye, demokratik bir Kürt siyaseti ve demokratik bir Ortadoğu inşasıdır. Bu da önümüzdeki en büyük ödevdir” diye konuştu.

Devrim Turk.jpg

“Sürecin bir parçası olacağız”

Doğu ve Güneydoğu Sanayici ve İş İnsanları Federasyonu (DOGÜNSİFED) Başkanı Devrim Türk sürecin silahsız bir aşamaya gelmesini “tarihi bir adım” olarak değerlendirdi.

Diyarbakır'da Galatasaray'ın şampiyonluk kutlamaları
Diyarbakır'da Galatasaray'ın şampiyonluk kutlamaları
İçeriği Görüntüle

Türk, “DOGÜNSİFED olarak bu gelişmeyi destekliyoruz. Bu noktaya uzun süren çabalarla gelindi. Bundan sonra ise atılması gereken adımlar var. Bu adımların bir an önce atılarak, toplumun tüm kesimlerinin içine sinecek bir barışla taçlandırılmasını bekliyoruz. Bu süreçte, siyasi temsiliyetin ve eşit yurttaşlığın sağlanması önemlidir. Türkiye’de herkesin kendini bulabileceği bir anayasa ile sürecin tamamlanmasını temenni ediyoruz. Sivil toplum kuruluşları olarak bize de önemli görevler düşüyor. Bu sürecin bir parçası olacağız. Herkes için bu yeni dönemin hayırlı olmasını diliyorum,” diye konuştu.

Baro Baskani Gulec 1200X675.Jpg

“Yeni dönemde demokratik yöntemlerle mücadele öne çıkacak”

Diyarbakır Barosu Başkanı Abdülkadir Güleç, PKK’nın kendini feshetmesi ve silahlı mücadeleyi bırakmasının kendileri açısından çok da sürpriz olmadığını söyledi.

Güleç, “27 Şubat çağrısına yakın bir karar alınmıştı. Bu sevindirici bir gelişmedir, hayırlı olsun. Artık Kürt meselesi, hukuksal ve siyasal zeminde tartışılacaktır. Bugünkü açıklama, 27 Şubat açıklamasının bir benzeridir. Türk-Kürt ilişkilerinin yeniden güncellenmesi gerektiğine dair vurgular var. Konunun samimiyetle ele alındığını değerlendiriyoruz. Bu olumlu bir süreçtir. Artık Kürt meselesi, bu kararla birlikte şiddet sarmalından çıkmıştır. Yeni dönemde demokratik yöntemlerle mücadele öne çıkacaktır” dedi.

Bedirhaanoglu.jpg

“Şiddet, Kürt meselesini terörize ve kriminalize etti”

Güneydoğu Sanayici ve İş İnsanları Derneği (GÜNSİAD) Başkanı Şahismail Bedirhanoğlu ise şunları söyledi: “Gerçekten hepimizi heyecanlandıran ve umutlandıran gelişmelere yedi aydır üst üste tanıklık ediyoruz. Gelinen noktada, örgütün kongresini toplaması ve kendini feshederek silahlı mücadeleyi sonlandırdığını açıklaması önemli bir eşikti. Elbette, alınan kararlara dair toplumda bazı kaygılar vardı. Ancak kongrenin toplanması ve 40 yıldır süren şiddetin sonlanması, bölge açısından tarihi bir gelişmedir. Kürt meselesinde silahın devre dışı kalması ve demokratik siyasetin ön plana çıkması, olması gereken bir noktaydı. Şiddet, Kürt meselesini terörize ve kriminalize etti. Şimdi siyasetin omuzundaki sorumluluk daha da artmıştır. Demokratik siyaset ve sivil toplumun rolü büyüyecektir. Bu tarihi adımların yasal mevzuatla desteklenmesi gerekir. Biz de bunu bekliyor ve umut ediyoruz. Sürecin sadece siyaseten değil, ekonomik olarak da bölgeyi olumlu etkileyeceğini düşünüyoruz. Bölgenin büyük bir potansiyeli var. Bu potansiyelin ulusal ve uluslararası finans kaynaklarıyla buluşması, bölgenin yıldızını parlatacaktır.”

Diyarbakir Baris

Diyarbakır’da fesih kararı halaylarla karşılandı

PKK’nın silah bırakma ve kendini feshetme kararının ardından, Sur ilçesinde Gazi Caddesi’nde ve Ulu Camii önünde çok sayıda kişi halay çekti.

CHP Diyarbakır Milletvekili Sezgin Tanrıkulu da vatandaşlara eşlik etti. Terörün olmayacağı yeni dönemin başlamasının mutlulukla karşılandığını belirten Tanrıkulu, “Bunca yıl sonra bu kadar acının, travmanın yaşandığı yıllardan sonra şiddetin, silahın, terörün olmayacağı bir dönemin başlaması herkesin ortak dileği ve ortak mutluluğu. Yeni bir dönem hem Diyarbakır için hem bölge için hem Türkiye için başlıyor. Bizlere düşen görev adalet içinde demokrasiyle taçlandırmak” dedi.

Kaynak: medyascope