Nazmi Kahraman

Ceplerimizde taşıdığımız ve birçok özelliğe sahip akıllı telefonlar, tarihte ilk çıktığında ''radyofon'' adıyla kulanılıyordu.

''Akustik telli telefon, radyo dagalı telefon, telsiz telefon, tuşlu telefon, ahizeli telefon, çevirmeli telefon, ankesörlü telefon ve en son dijital akılı''  adıyla günümüze kadar gelen telefonlar, her geçen gün daha da gelişip küçülüyor.

İki yer arasında sesli veya yazılı iletişim kurulmasını sağlayan telefon sözcüğü Eski Yunanca Telos “Uzak” ve Phone “Ses” sözcüklerinin birleşmesinden oluşuypr. Türkçeye ise Fransızca Telephone'den geçmiştir. 

Günümüzde; üzerinde sayısız kamera bulunan, dünyanın her yerinden internete bağlanabilen, yüksek çözünürlüklerde harika fotoğraflar çekebilmemizi sağlayan ve parmak izi okuyabilen bu cihazlar çok da uzak bir tarihe sahip değil.

İLK TELEFON

Telefonun icadı denildiğinde akla ilk gelen isim tabii ki Alexander Graham Bell. Konuşmaları açıkça aktaran ilk telefon aleti, Alexander Graham Bell ve Charles Sumner Tainter tarafından geliştiren radyofon isimli aygıttır. 

Bu akustik telli telefon, çocukken birçoğumuzun yaptığı iki çorba tenekesinden oyuncaklara oldukça benzer. Bu sistemde ses, bir taraftaki ağızlıktan diğer taraftaki kulaklığa bir tel veya ip üzerinden gönderilebilir. Hooke'un bu fikrinden sonra ise birçok kişi tarafından farklı prototipler üretilmiş ama bu denemeler başarılı olamamıştır.

Kablosuz iletişim çağının kapıları açılıyor Kablosuz iletişim çağının kapıları açılıyor

TELEFONUN MUCİDİ GRAHAM BELL

Alexander Graham Bell ise 1876’da telefonun patentini alan ilk kişi olduğundan bugün bilim dünyasında telefonun mucidi olarak kabul edilmektedir.

Telefonun ilk prototipini ürettiğinde, bu cihazın sesleri iletme yeteneği olduğunu keşfeden Bell, telefonun patentini almak için ABD Patent Ofisi'ne başvurmuş ve 1876 yılında telefonun patentini almıştır. Bell'in, asistanı Thomos Watson ile 10 Mart 1876’da yaptığı çift taraflı konuşma, insanlık tarihindeki ilk telefon görüşmesi olarak kabul edilmektedir.

Bell tarafından icat edilen bu cihaza Radyofon denildi. Radyofon ile birlikte sokaklar kablolarla donatılmaya başlandı. Kullanıcılar bir yeri aramak için santrala ulaşır ve santralda istenilen kişiye bağlardı. 

AHİZELİ TELEFON

Radyafondan sonra ise icat edilen telefon türü Ahizeli telefondur. Ahizeli telefon, sesin gelmesi için kulaklık ve sesin iletilmesi için mikrofonun bir arada bulunduğu bir cihazdı.

Ahizeli telefon, kullanıcıların artık kulaklık ve mikrofonu ayrı ayrı taşımak zorunda kalmadıkları bir cihaz olarak kullanılmıştır. Bu sayede telefon görüşmeleri sırasında kişi bir elini serbest bırakabilir. Böylece kişi telefon konuşmaları sırasında diğer işlerine de devam edebilir.

RADYO DALGALI İLK TELEFON 

Marconi adlı İtalyan asıllı bir mucidin 1894 yılında radyoyu bulması ile başlayan bu süreç kısa sürede tüm dünyayı kapsamıştır. Marconi, radyo dalgaları kullanarak havadan mesaj gönderilebileceğini savunuyordu. Çalışmalarının sonunda İtalyan mucit, 4800 kilometre uzaklığa radyo dalgaları aracılığıyla mesaj göndermeyi başarabildi.

Giderek yaygınlaşan bu sistem telsiz olarak anılmaya başlandı. Daha sonrasında bu sistem kullanılarak ilk telsiz telefon üretildi.

ÇEVİRMELİ TELEFON

telefıon

Bizden bir ya da iki kuşak önceki neslin oldukça iyi hatırlayabileceği bu model, arayacağınız numaranın tüm rakamlarını teker teker çevirmeniz gerekirdi. Bir rakamı çevirdikten sonra ise çarkın tekrardan başa gelmesi için beklemeniz gerekirdi. Tabii bu sırada duyulan çarkın dönme sesi bazılarımızın hafızalarına yer etmiştir.

Teknolojinin gelşmesiyle ankesörlü, telsiz, cep telefonu ve akıllı telefonlar üretildi.

TELEFON TÜRKİYE'YE NE ZAMAN GELDİ

Telefon ilk olarak, Osmanlı döneminde 1876 yılında getirildi. Cep telefonu ise, 1973 yılında Türkiye'ye geldi.

Teknolojinin gelişmesi ile 23 Şubat 1994 yılında, ilk cep telefonu kullanılıldı. İlk ceptelefonu ğörüşmesi Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel ve Başbakan Tansu Çiller arasında oldu.

Editör: EYYUP KAÇAR