Geliştirilen robot köpeklerin aya gönderilmesiyle ilgili hazırlıklara başlandı.

Livesience'de yer alan araştırmada, Oregon'un karla kaplı Hood Dağı'nda biyo-ilhamlı bir robotun, insan gibi çeşitli zemin koşullarında hareket etmeyi başardığı kaydedildi

Spirit adı verilen robot, volkanik kayalar ve buzullarla kaplı bir ortamda ay yüzeyini andıran zorlu arazide ilerlemeye hazırlanıyor.

''NASA FİNANSE ETTİ''

Projenin lideri Douglas Jerolmack, robotun sadece hareketlilikle ilgili olmadığını, aynı zamanda çevresini gerçek zamanlı olarak algılayıp anlayabilme yeteneği ile de önemli bir adım attığını söyledi.

Havalandırma tüneli kazılırken bulundu Havalandırma tüneli kazılırken bulundu

Geliştirilmesi NASA tarafından finanse edilen 3 milyon dolarlık Spirit'in, çeşitli zemin koşullarında hareket edebilme ve stabiliteyi koruyabilme yeteneğine sahip olduğunu kaydeden araştırmacılar, ''Gelecekte, bu tür robot köpeklerin Ay'ı keşfetmek için gönderilmesi düşünülüyor'' dedi.

Güney Kaliforniya Üniversitesi'nden Feifei Qian, proje sürecinde yaşanan hatalardan ders alındığını ve robotun sürekli olarak geliştirildiğini belirtti.

''BİRBİRLERİNE YARDIMCI OLACAKLARI ALGORİTMALAR GELİŞTİ,RİLİYOR''

Bu tür robotların tekerlekli araçlardan daha esnek olduğunu ve dik yokuşları aşabileceklerini, böylece daha keşfedilmemiş alanlara ulaşabileceklerini ifaded eden araştırmacılar, ''NASA'nın desteğiyle, farklı robotların birbirine bağlanarak işbirliği yapabileceği ve zorlu durumlarda birbirlerine yardımcı olabileceği algoritmalar geliştiriliyor'' dedi.

Pennsylvania Üniversitesi'nden Cynthia Sung da, Ay'ın yüzeyinin henüz çok az bir kısmının keşfedildiğini ve bu nedenle esnek ve işbirlikçi robot ekiplerinin önemli olduğunu vurguladı.

Araştırmacılar, gelecek yıl Spirit'i daha fazla denemek için New Mexico'daki White Sands'de kullanmayı planlıyor. Ancak, Ay'da ne zaman kullanılmaya başlanacağı henüz kesinleşmiş değil.

Editör: EYYUP KAÇAR