Bilim insanları Samanyolu'nda şimdiye kadar bulunmuş en sönük ve en hafif uydu galaksiyi tespit etti.

Livesience'de yer alan araştırmada, Kanada Fransa Hawaii Teleskobu'nun (CFHT)  kuzey gökyüzünde ilk kez 10 ışık yılı boyunca uzanan parlak yıldızlardan oluşan bir yıldız grubu tespit etti.

Gökbilimciler tarafından Samanyolu'nda tespit edilen grubun 60 yıldızdan oluştuğu kaydedildi.

Kablosuz iletişim çağının kapıları açılıyor Kablosuz iletişim çağının kapıları açılıyor

Yıldız grubunun ultra sönük olması nedeniyle bugüne kadar tespit edilemediğini belirten gökbilimciler, inanılmayacak derecede sönük yıldız grubunun, karanlık maddenin hakim olduğu yeni bir yıldız sistemi sınıfını temsil ettiğini söyledi.

Yıldız grubunun kütlesinin Güneş'in kütlesinin yalnızca 16 katı olduğunu ifade eden bilim insanları, ''karşılaştırma yapmak gerekirse, NASA'ya göre Samanyolu'nun kütlesi yıldızımızın kütlesinin yaklaşık 1,5 trilyon katıdır'' dedi.

Victoria Üniversitesi'nden Simon Smith, yaptığı açıklamada, ''Bu keşif, galaksi oluşumuna ve hatta belki de 'galaksi' tanımına dair anlayışımıza meydan okuyabilir'' dedi. 

Yale Üniversitesi Astronomi Bölümü'nden Will Cerny yaptığı açıklamada, "Cisim o kadar cılız ki, uzun vadede hayatta kalması çok şaşırtıcı. Yıldız grubu ya büyük miktarda karanlık madde tarafından dengelenmiş küçük bir galaksidir, ya da çok yakında yok olmasından önce çok özel bir zamanda gözlemlediğimiz bir yıldız kümesidir'' dedi.
 

Editör: EYYUP KAÇAR