Bir çok kişinin evinde bulunan ve yapmayı düşündüğü Şark köşeleri ve odalarının ne anlama geldiğini biliyor musunuz?

Dekorasyon kültürü arasında yer alan ve bir çok evde rastlanan Şark köşeleri ve odalarının tarihi oldukça eskiye dayanıyor. Sedir, minder ve bazı aksasuarlardan oluşan bu odalar veya şark köşeler, doğunun geleneksel kültürünün vazgeçilmez bir parçasıdır.

Çok eski tarihlere dayanan bu kültür hala otellerde, ev odalarında, ev balkonlarında,  bahçelerde, lokantalarda, yas evlerinde ve kafelerde kullanılmaktadır. 

Ülkemizde ve dünyanın birçok yerinde insanlar, evlerini ya da iş yerlerini şark odası dekorasyonu ile donatmaktadır.

İstanbul’da 1 Mayıs Taksim ablukası: Hangi yollar trafiğe kapatıldı? İstanbul’da 1 Mayıs Taksim ablukası: Hangi yollar trafiğe kapatıldı?

Şark odası, batıdan ya da başka bölgelerden alınmış, özenti bir kültür değil. Genelde Doğu Anadolu ve Güneydoğu Anadolu'nun farklı tasarım şekilleri ile otellerde, ev odalarında, ev balkonlarında, bahçelerde, lokantalarda, yas evlerinde ve kafelerde otantik sıcak ortam oluşturmak amacıyla  kullanılıyor.

Ev tasarım modeli olan ve genellikle sedir takımları ya da minder takımlarından oluşur. Odanın bir köşesine kurulan bu eşyalar ile sıcak bir sohbet ve muhabbet ortamı hazırlanır. 

Yerde kilim ya da halı deseni olurken, duvarlarda da kilim ve ceşitli resimli hayvan figürlerini görmek mümkün. 

Son yıllarda oldukça popüler olmaya başlayan şark köşesi için otantik dekorasyon ya da iç tasarım tanımlaması olarak da yapılıyor. 

ŞARK KÖŞESİ AKSASUARLARI

Şark köşesi eşyaları veya aksesuarları genel olarak, sedir, minder, kilim, halı, ahşap sehpa, aplik, otantik avize, şark köşesi perdesi, ahşap raf, bakır sini, bakır semaver, bakır saat ve bakır sürahi maşraba takımı bu sininin üzerine konulur. 

Bunlar genel olarak şark köşesi aksesuarları olarak adlandırılır. 2 sedir, 4 minder ve ara sehpadan oluşan şark köşesi fiyatı ise, ürün çeşidine göre 10 ile 50 bin lira arasında değişiyor.


 

Editör: Nazmi Kahraman