Avrupa Birliği ve CultureCIVIC ortaklığında Yerel Projeler kapsamında desteklediği, Mustafa Orman’ın yönetmenliğini yaptığı Kayıp Taşın Fısıltısı belgeseli, Kars merkeze yakın Ani Harabeleri, Digor ve Kağızman ilçelerine bağlı köylerde çekiliyor.

Kiliseler

Belgesel, bu yerlerdeki Ermeni kiliselerin hafızasına ve kiliselerden sökülmüş taşların hikayesine odaklanıyor.

Kaderine terk edilen kiliseler, geçmişten günümüze büyük bir yıkımla karşı karşıya kalırken, çoğu kilise ayakta olmasına rağmen çoğu da yerle bir edilmiş durumda.

Hem depremler hem de yerelde yaşayan halkların kiliselerin tahribatında etkileri olurken, kırsal bölgelerde yaşayanlar, kiliselerden söktükleri taşları köylerde ahır ve ev yapımında, ilçelerde ise dükkan yapımında kullanıyor.

Diyarbakırlı yazar çocuklar için dernek kurdu Diyarbakırlı yazar çocuklar için dernek kurdu

Yereldeki tanıkların anlatılarıyla uzmanların kiliselere ve taşa yönelik deneyimleri hafızanın yıkımını ortaya çıkararak resmi tarih söylemini yeniden tartışmaya açıyor. Ayrıca tarihsel belge niteliğindeki arşivlerin kullanımıyla, yıkıntılar arasındaki farklar görülecek.

Proje, evrensel kültür haritası içerisinde yer alan ve tarihsel arka planı olan bu yapılar kültürel varlık, hafıza ve insan erozyonuna uğradığını gösterecek.

Bu belgesel film, varolan koşullarla birlikte kültürel belleğin yeniden okunması ve canlanmasına yönelik bir çerçeve çizecek.

Editör: Nazmi Kahraman