DEM Parti Diyarbakır Milletvekili Ceylan Akça Cupolo, Sur ilçesinde gece yarısı ihaleleri ile mera satışları yapıldığına ilişkin Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki’nin yanıtlaması için TBMM’ye soru önergesi verdi.

Cupolo, önergesinde şu ifadeleri kullandı: “Şirketleri, fabrikaları, limanları, köprüleri, enerji tesislerini, koyları hülasa bir halkın bütün yer altı yer üstü varlıklarını sermaye sahiplerine peşkeş çeken iktidar; yüksek enflasyon altında ezilen ve evine et dahi götüremeyen halkın et ihtiyacını ithal yolla yurtdışından karşılarken; yurtiçindeki hayvancılığın ise belini kırmak için türlü yöntemler geliştirmektedir. Bu yöntemlerden biri de vaktiyle Kadastro Kanunu ve Mera Kanunu ile yasal güvence altına alınan hukuki varlıklar olan meralardır. Diyarbakır ili Sur ilçesinde, ansızın gece yarıları ihaleye çıkarak kamu orta mallarının satıldığına ilişkin yurttaşlardan sayısız şikâyet alınmıştır. 4342 sayılı Mera Kanunu’nda açıkça ifade edildiği gibi köy ve belediye halkının ortak kullanımında olması gereken “Mera, yaylak ve kışlaklar; özel mülkiyete geçirilemez, amacı dışında kullanılamaz, zaman aşımı uygulanamaz, sınırları daraltılamaz” yine söz konusu Kanun’un 14. maddesi “Tahsis amacı değiştirilmedikçe mera, yaylak ve kışlaktan bu Kanunda gösterilenden başka şekilde yararlanılamaz” denmektedir.”

‘Sur’da kaç mera satıldı?’

DEM Parti Diyarbakır Milletvekili Ceylan Akça Cupolo’nun Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki’nin yanıtlamasını istediği sorular ise şöyle:

“1.Son 10 yılda Diyarbakır genelinde ve Sur ilçesinde ayrı ayrı olmak üzere; tapu kayıtlarında mera, yaylak ve kışlak olarak görülen ancak vasfı/tahsis amacı değiştirilen mera sayısı kaçtır? Bu tahsisi değiştirilen meralardan kaçının vasfı, 4342 sayılı Kanun’un 14. maddesi dışındaki sebeplerle değiştirilmiştir?

Diyarbakır Büyükşehir’den kadınlara meme kanseri farkındaliık eğitimi Diyarbakır Büyükşehir’den kadınlara meme kanseri farkındaliık eğitimi

2.Son 10 yılda Diyarbakır genelinde ve Sur ilçesinde ayrı ayrı olmak üzere; Hazine (Milli Emlak) adına tescil edilen mera sayısı kaçtır? Bu meralardan kaçının satışı yapılmıştır?

3.Son 10 yılda Diyarbakır genelinde ve Sur ilçesinde ayrı ayrı olmak üzere; Hazine (Milli Emlak) kaç mera, yaylak ve kışlak satmıştır?

4.Satışı yapılan meraların bulunduğu köy veya belediyelerin ekolojik, tarımsal ve ekonomik özellikleriyle mevcut hayvan varlıkları ve bunların mevcut ile gelecekteki muhtemel gelişmelere etkisi dikkate alınmış mıdır?

5.Mera satışı yapılan köylerde yeni mera alanlarının tespit ve tahsisi yapılmış mıdır? Kaç köyde kaç mera alanı tahsis edilmiştir?”

Editör: Nazmi Kahraman