Diyarbakır’ın Çınar ilçesine bağlı Düzova köyünde borçların ödenmemesi nedeniyle elektrik direklerinin DEDAŞ tarafından söküldüğü ve elektrik verilmemesi meclis gündemine taşındı
CHP Diyarbakır milletvekili Sezgin Tanrıkulu, Düzova köyünde yaşanan elektrik sorunu ile ilgili Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar’ın yanıtlaması istemişle soru önergesi verdi.
Tanrıkulu soru önergesinin gerekçesinde, Düzova Köyüne 10 Ağustos’tan itibaren elektrik verilmediği yönündeki haberlerin kamuoyuna yansıdığını belirterek, “Vatandaşlar sulama amaçlı elektrik kullanan bazı abonelerin borçlarını ödememesi nedeniyle DEDAŞ tarafından elektrik direklerinin söküldüğünü, bu nedenle köye elektrik verilemediği bilgisini vermişlerdir” dedi.
Bir kamu hizmeti olan elektriğin sağlanamaması nedeniyle köyde hayatın durma noktasına geldiğini, vatandaşların temel ihtiyaçlarını dahi karşılayamaz durumda olduğunu belirten Tanrıkulu, “Mevsimsel koşullar dikkate alındığında elektrik kesintisinin devamı halinde köyde yaşayan başta insanlar olmak üzere tüm canlılar üzerinde telafisi güç zararlara neden olacaktır. Elektrik enerjisi, günlük yaşamın devamı ve yaşamsal ihtiyaçların karşılanması için zorunlu bir hizmettir. Bu hizmeti vatandaşa ulaştırmak tedarik ve dağıtım şirketlerinin zorunluluğu ve görevidir” dedi.
CHP Diyarbakır Milletvekili Sezgin Tanrıkulu’nun Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayrak’tan yanıtlamasını istediği sorular şöyle:
1.Diyarbakır Çınar İlçesine bağlı Düzova Köyüne elektrik taşıyan hattın TEDAŞ yetkililerince söküldüğü, bu nedenle Düzova Köyüne elektrik verilemediği iddiaları doğru mudur?
2.İddialar doğru ise, elektrik sağlanamaması insanların can güvenliği ve temel ihtiyaçlarını karşılayamaması demektir. En temel hak olan yaşama hakkı ihlalidir. Bu ihlale neden olan ilgili şirket ve yöneticileri hakkında idari ve adli soruşturma başlatılmış mıdır ya da başlatılacak mıdır? Başlatılmış ise, güncel akıbeti nedir?
3.Astım hastası olan ve nebulizatör cihazı kullanmak zorunda bulunan bir vatandaşımız, elektriğin uzun süreli kesik olması nedeniyle bu cihazı kullanamadığından, yaşamını kaybetmesi durumunda bunun sorumlusu kim ya da kimler olacaktır?
4.Diyarbakır’da benzeri nedenle elektrik verilemeyen toplam kaç mahalle, köy ve abone vardır? İlçelere göre dağılımı nedir?
5.Bundan sonra benzeri sorunların yaşanmaması için ivedi olarak hangi somut ve etkili önlemler alınacaktır?