Boeing'in 1. Starliner astronotunun fırlatılışı, yüksek valf sesi nedeniyle iptal edildi.

NASA, Boeing'in Starliner kapsülünün ilk mürettebatlı fırlatılmasını, roketin uzaya taşınması planlanan gürültülü valfinde meydana gelen bir sorun nedeniyle erteledi.

Boeing'in Starliner mürettebat kapsülü, NASA astronotları Barry Wilmore ve Sunita Williams ile birlikte 6 Mayıs Pazartesi günü saat 22:34 ET'de Florida'nın Cape Canaveral Uzay Kuvvetleri İstasyonundan fırlatılacaktı. İki kişilik mürettebat, Uluslararası Uzay İstasyonundaki (ISS) astronotlardan oluşan bir ekibe katılacak. 

Ancak planlanan kalkıştan iki saat önce, geminin Atlas V roketindeki bir valf duyulabilir 40 hertzlik bir sesle vızıldamaya başladı ve uçuş ekibini görevi durdurmaya zorladı. 

NASA temsilcileri, eski adı Twitter olan X sosyal platformundaki bir gönderide; ''Ekipler Atlas V'deki Centaur Sahnesi'ndeki oksijen tahliye vanasını değerlendirirken bugünkü Starliner lansmanı iptal edildi'' paylaşımında bulundu. Astronotlar Starliner'dan çıkarak mürettebat odalarına geri döndü.

Boeing, Starliner kapsülünü, NASA'nın uzay mekiklerinin 2011'de kullanımdan kaldırılmasının ardından astronotları alçak Dünya yörüngesine taşımak için ajans ve özel şirketler arasındaki bir ortaklık olan NASA'nın Ticari Mürettebat Programının bir parçası olarak geliştirdi. 

Bilim insanları Einstein'ı haklı çıkardı Bilim insanları Einstein'ı haklı çıkardı

SpaceX'in Crew Dragon'u da bu girişimden geldi ve rafa kalktı. 2020'de faaliyete geçmesinden bu yana 10 başarılı görev gerçekleştirdi.

Starliner'ın 2019'daki ilk mürettebatsız test uçuşu, onu yanlış yörüngeye yerleştiren bir yazılım hatası nedeniyle sekteye uğradı ve ikinci deneme, yakıt valfindeki sorunlar nedeniyle ertelendi. 

Geçen yıl daha fazla inceleme yapıldıktan sonra şirket, kapsülün paraşütleriyle ilgili sorunları düzeltmek ve yanıcı olduğu tespit edilen yaklaşık 1,6 kilometrelik bandı kaldırmak zorunda kaldı.
(livesience)

Editör: EYYUP KAÇAR