Birleşmiş Milletler (BM) Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü (UNESCO), özellikle Güneydoğu'nun bazı bölgelerinde konuşulan Zazaca'nın kırılgan dil grubu arasına girdiği bildirildi.
Kültürel çeşitliliği ve çok dilliliği desteklemek amacıyla her yıl 21 Şubat ''Dünya Ana Dili Günü'' olarak kutlanıyor.
UNESCO Dünya Tehlike Altındaki Diller Atlası'na göre, Türkiye'de 18 dilin yok olma tehlikesi altında olduğu belirtiliyor. Bu dil grupları arasında Ubik, Mlahso ve Kapadokya Yunancası tamamen kaybolmuş durumda. Hertevin ise yok olma eşiğinde. Hertevin ve Mlahso dilleri Süryani dilleri ailesinden; aynı ailede yer alan Turoyo da ciddi şekilde tehlikede.
ZAZACA KIRILGAN DİL ARASINDA
Güneydoğu Anadolu bölgesinde konuşulan Zazaca, Türkiye'deki tehlike altındaki diller arasında yer alıyor.
UNESCO'nun verilerine göre, Zazaca, yok olma tehlikesiyle karşı karşıya olan diller arasında yer alıyor. Dillerin yok olmasının ülkedeki dil çeşitliliği açısından önemli bir kayıp olduğu bildirildi.
UNESCO atlasında, Zazaca'nın kırılgan diller kategorisinde öne çıktığı kaydedilirken Adigece, Abhazca, Kabar-Çerkes dilleri de bu kategoride değerlendiriliyor.
DÜNYA DİLLERİNİN YARISI YOK OLACAK
Gelecek 100 yıl içinde dünyadaki dillerin yüzde 50'sinin yok olma tehlikesiyle karşı karşıya olduğu ve bu durumun da endişe verici bir tablo oluşturduğu belirtildi.
Türkiye'deki dil çeşitliliği ve kültürel mirasın korunması adına acil önlemler alınması ve dilin sürdürülebilirliğini sağlamak için toplumsal farkındalığın artırılmasının büyük önem taşığı kaydedilirken, Zazaca'nın ve diğer yok olma tehlikesi altındaki dillerin korunması gerektiği ifade edildi.
Hint-Avrupa dil ailesine mensup olan Zazaca, bölgede Bingöl, Tunceli illeri ile bazı ilçelerde konuşuluyor.