Lütfi Doğan, Türkiye’nin 10. Diyanet İşleri Başkanı olarak görev yapmış, ilahiyatçı ve siyasetçi bir isimdi. Bir süredir Başkent Üniversite Hastanesi’nde tedavi gören Lütfi Doğan, 93 yaşında hayatını kaybetti. Vefat haberleri sonrası Lütfi Doğan’nı hayatı araştırlamya başlandı. Peki Lütfi Doğan Kimdir, Nerelidir? Eserleri nelerdir? Detaylar haberimizde…

LÜTFİ DOĞAN KİMDİR, NERELİDİR?

Lütfi Doğan, 1930 yılında Gümüşhane’de doğdu. Babası Hacı Mehmet Fehmi Efendi, dayısı Hafız Fevzi Efendi ve Gümüşhane eski müftüsü Ragıb Efendi gibi dini alimlerden eğitim aldı. Kuran okumayı, Arapça ve dini ilimleri öğrendi.

Askerlik görevinden sonra, özel olarak dini ilimler tahsiline devam etti. Hariçten ilkokulu, ortaokulu ve liseyi bitirdi.

1964-1965 öğretim yılında Ankara Üniversitesi İlahiyat Fakültesini birincilikle bitirdi. Ankara müftü yardımcılığı ve Ankara vaizliği görevlerinden sonra Diyanet İşleri Başkanlığı müfettişliği görevine atandı.

Din İşleri Yüksek Kurulu Üyesi iken Diyanet İşleri Başkan Yardımcılığına tayin edildi.

DEM Parti Urfa Büyükşehir Adayı’ndan Birecik tepkisi DEM Parti Urfa Büyükşehir Adayı’ndan Birecik tepkisi

15 Ocak 1968 tarihinde Diyanet İşleri Başkanlığı görevine vekâleten atandı, bu görevi 25 Ağustos 1972 tarihine kadar yürüttü. Dini ve ilmi konularda muhtelif dergi ve gazetelerde 100’den fazla makalesi yayımlandı.

Cumhuriyet Senatosu Erzurum Üyeliği (14 Ekim 1973 – 12 Eylül 1980), XIX, XX ve XXI. Dönem Gümüşhane Milletvekilidir. Arapça, Farsça ve Fransızca dillerini bilmektedir. Evli ve sekiz çocuk babasıdır. Burcu Yay’dır.

LÜTFİ DOĞAN HANGİ GÖREVLERDE BULUNDU, HANGİ ESERLERİ YAZDI?

Lütfi Doğan, Türkiye’nin 10. Diyanet İşleri Başkanı olarak görev yapmıştır. Bu görevi sırasında, Diyanet İşleri Başkanlığı’nın teşkilat yapısını, personel politikasını, eğitim faaliyetlerini, yayınlarını ve hizmetlerini geliştirmiştir. Ayrıca, Diyanet İşleri Başkanlığı’nın uluslararası ilişkilerini, dış temsilciliklerini, yurt dışı görevlendirmelerini ve yurt dışındaki Türk vatandaşlarına yönelik hizmetlerini de yürütmüştür.

Lütfi Doğan, aynı zamanda bir ilahiyatçı ve yazar olarak da tanınmaktadır. Dini ve ilmi konularda çok sayıda makale, kitap ve tebliğ kaleme almıştır. Bazı eserleri şunlardır:

  • Huzur ve Saadetin Esasları: Bu kitapta, insanın mutluluğunu sağlayacak temel prensipler, Kur’an ve Sünnet ışığında anlatılmaktadır.
  • Mutluluğun Kazanılması: Bu kitapta, insanın hem dünya hem de ahiret mutluluğunu kazanmasının yolları, dini ve ahlaki açıdan ele alınmaktadır.
  • Cihadla İlgili Ayet ve Hadisler: Bu kitapta, cihadın ne olduğu, nasıl yapılması gerektiği, hangi şartlarda farz olduğu, cihadın faydaları ve cihadın sınırları gibi konular, Kur’an ve Sünnet delilleriyle açıklanmaktadır.
  • Kütüb-ü Sitte Müelliflerinin Hal Tercümeleri: Bu kitapta, hadis ilminin en önemli kaynaklarından olan Kütüb-ü Sitte’nin yazarlarının hayat hikayeleri, eserleri, ilmi seviyeleri ve rivayet ettikleri hadisler hakkında bilgiler verilmektedir.
  • El Hücurat Sûresinin Tercüme ve Tefsiri: Bu kitapta, Kur’an’ın 49. suresi olan El Hücurat suresinin meal ve tefsiri yapılmaktadır. Bu sure, Müslümanların birbirleriyle olan ilişkilerini, toplumsal ahlakı, kardeşlik ve barışı öğütlemektedir.

Lütfi Doğan Nasıl Vefat Etti?

Lütfi Doğan, bir süredir Başkent Üniversite Hastanesi’nde tedavi görmekteydi. 93 yaşındaki Lütfi Doğan, 4 Aralık 2023 tarihinde hayatını kaybetti. Lütfi Doğan’ın vefat haberini, İslami İlimleri Araştırma ve Yayma Vakfı Mütevelli Heyeti Başkanı Prof. Dr. Mehmet Görmez duyurdu.

Lütfi Doğan’ın cenazesi, 5 Aralık 2023 tarihinde Ankara’da kılınacak öğle namazının ardından Gümüşhane’ye gönderilecek ve burada defnedilecektir. Lütfi Doğan’ın vefatı, Türkiye’de büyük bir üzüntüye neden oldu.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Başbakan Binali Yıldırım, Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş, siyasi parti liderleri, milletvekilleri, ilahiyatçılar, sivil toplum kuruluşları ve vatandaşlar, Lütfi Doğan’a Allah’tan rahmet, ailesine ve yakınlarına başsağlığı dileklerini iletti.

Editör: Ayşegül Yaşar