Bu çiçeği koparmanın cezası 75 bin lira Bu çiçeği koparmanın cezası 75 bin lira

İklim Adaleti Koalisyonu, “Yurttaş ekokırım yasasını yapıyor” kampanyası kapsamında İstanbul Adliyesi önünde açıklama gerçekleştirdi. “Karıncanın kardeşi var, onu size ezdirmeyiz” pankartının açıldığı açıklamaya, çok sayıda ekolojist katıldı. Açıklamayı, Aslı Kahraman ve Oruç Karaçık okudu.

Geri döndürülemez tahribata yol açan doğa katliamlarının “ekokırım suçu” kapsamında değerlendirilmesi için iki yıldır mücadele edildiği belirtilen açıklamada, şu ifadelere yer verildi: “28 Kasım’da, 28 bin imzalı dilekçeyle yurttaşların hazırladığı Ekokırım Yasa Teklifi Meclis’e sunuldu. İklim krizinin girdabı içinde, yeryüzündeki bütün halkların yeni normlara, değişimi tetikleme gücüne sahip yeni ve uygulanabilir kavramlara ihtiyacı var. Ekokırım Yasası ve Uluslararası Ceza Mahkemesi’nde Ekokırımın 5’inci Suç olarak kabul edilmesi oldukça yaşamsal. Hem Türkiye'de hem de dünya genelinde yaşam savunucuları ve uluslararası dayanışmanın sonucu geçtiğimiz Kasım ayında Avrupa Birliği'nin 27 ülkesi, ekokırıma benzer suçların, her bir üye devletin iç hukukunda yasalaştırılması amacıyla karar aldı. İki yıl içinde, doğaya karşı sonucu bilinerek icra edilen, ağır tahribatlar yaratan, geniş alana yayılmış ve bir sonraki kuşakları etkileyecek şekilde geri döndürülemez nitelikli faaliyetlere sebep olan kişiler, ceza hukuku kapsamında yargılanacak. Atılan bu adımın tüm dünya ülkelerine ve Türkiye'ye örnek olmasını umuyor, yasaların yazılı birer belge olarak kalmaması uygulamada etkili sonuçlar doğurmasını umut ediyoruz.

‘MÜCADELE ZAMANI’

Anayasa Mahkemesi (AYM) kararlarının hiçe sayıldığı bir coğrafyada, her şeye rağmen umudumuzu, toplumsal düzeyde desteklenen ve doğanın korunmasını esas alan bir mücadeleyi yasalaştırma irademizi beyan ediyor, hukukun üstünlüğüne inancımızı koruyoruz. 2024 yılında geniş coğrafyaları ve gelecek nesilleri olumsuz etkileyen, geri döndürülemez şekilde tahribata yol açan doğa katliamlarının son bulmasını istiyoruz. Bu bağlamda doğaya karşı işlenen suçların Ekokırım Yasaları ile tanınması ve doğanın kendi haklarının korunması için mücadeleye devam edeceğimiz 2024 yılını Ekokırım Suçuna Karşı Mücadele Yılı ilan ediyoruz. Şimdi yaşamı savunmak için mücadele zamanı, doğanın hakları var.”

Editör: Nazmi Kahraman