2024’te gökyüzünde 12 farklı meteor yağmuru gözlemlenecek. Meteor yağmurları, göktaşlarının atmosfere girerken sürtünmeden dolayı yanmasıyla oluşan ışık demetleridir. Meteor yağmurlarını görmek için teleskopa ihtiyacınız yok, ancak onları karanlık bir gökyüzünde, ay ışığında, yapay ışıkların olmadığı geniş ve engelsiz bir gökyüzü manzarasına sahip bir ortamda gözlemleyebilirsiniz. İşte 2024’te gözlemlenecek meteor yağmurlarının tarihleri:

·        Quadrantids (3-4 OCAK )

·        Lyrids ( 22-23 NİSAN)

·        Eta Aquariids (6 MAYIS)

Günde 2 kaşık tüketmek yeterli damarları anında temizliyor Günde 2 kaşık tüketmek yeterli damarları anında temizliyor

·        Alpha Capricornids ( 30 TEMMUZ)

·        Delta Aquariids (30 TEMMUZ)

·        Perseids (12-13 AĞUSTOS )

·        Draconids ( 8-9 EKİM)

·        Orionids ( 21-22 EKİM)

·        Taurids (12-13 KASIM)

·        Leonids ( 18 KASIM )

·        Geminids (14-15 ARALIK)

·        Ursids (23 ARALIK)

TAM GÜNEŞ TUTULMASI: GÖKYÜZÜNDE BÜYÜLEYİCİ BİR AN

Ay’ın Güneş’in yüzünü tamamen kapattığı tam güneş tutulması 8 Nisan’da gerçekleşecek. Bu, Aralık 2021’den bu yana dünyanın herhangi bir yerinde görülebilen ilk tam güneş tutulması ve Ağustos 2017’den bu yana da ABD’den görülen ilk güneş tutulması olacak. Uzmanlar, tam güneş tutulmasının 8 Nisan öğleden sonranın erken saatlerinden itibaren izlenebileceğini söylediler. Tutulma kıtayı baştan başa tarayacak, Meksika’dan başlayıp Teksas’a doğru ilerleyerek New England’a ulaşacak ve Kanada’da sona erecek. Tam güneş tutulmasını görmek için özel gözlükler kullanmanız gerektiğini unutmayın.

İKİ SÜPER AY: GÖKYÜZÜNDE DEV BİR TOP

Süper ay, dolunayın dünya etrafındaki yörüngesine en yakın olduğu andır ve ay normalden daha büyük ve parlak görünür. Yılda genellikle üç veya dört süper ay gerçekleşirken 2024’te sadece iki tane olacak. Gezegenin neresinde olursanız olun görülebilir olan süper ayın ilki 18 Eylül’de gerçekleşecek. Yılın ikinci ve son süper ayı ise 17 Ekim’de görülecek. Süper ayı görmek için herhangi bir ekipmana ihtiyacınız yok, sadece gökyüzüne bakmanız yeterli.

SATÜRN KARŞI KONUMDA: HALKALI GEZEGENİN EN PARLAK HALİ

Satürn, Dünya’ya en yakın konumuna 8 Eylül’de gelecek. Sarı rengi ve sabit ışığıyla yıldızlardan ayrılacak olan Satürn çıplak gözle ayırt edilebilecek. Ancak teleskopla, halkalı gezegenin harika görüntüsünü daha belirgin görebilirsiniz. Satürn karşı konumda, yani Dünya ile Güneş’in tam karşısında olduğu zaman en parlak halini alır. Bu yıl Satürn’ü görmek için en uygun zaman 8 Eylül’den itibaren birkaç hafta sürecek.

PONS-BROOKS KUYRUKLU YILDIZI: GÖKYÜZÜNDE STAR WARS FİLMİ

Dünyayı teğet geçeceği belirtilen yıldızın 21 Nisan 2024 tarihinde gezegenin en yakın noktasına ulaşacağı için çıplak gözle görülebileceği kaydedildi. Gökbilimciler, Everest Dağı’nın üç katı büyüklüğündeki kuyruklu yıldızın uzayda patladığını ve şu anda Dünya’ya doğru savrulduğunu açıkladı. Bazıları at nalına benzeyen şeklin Star Wars’taki Millennium Falcon uzay gemisini de andırdığını düşünüyor. Uzay taşı, ünlü Halley kuyruklu yıldızı büyüklüğünde ve Dünya’da en son 1954 yılında çıplak gözle görülebilmişti. Pons-Brooks kuyruklu yıldızı, 2024’ün en parlak kuyruklu yıldızı olacak ve gökyüzünde unutulmaz bir iz bırakacak

Editör: Ayşegül Yaşar