Günde 2 kaşık tüketmek yeterli damarları anında temizliyor Günde 2 kaşık tüketmek yeterli damarları anında temizliyor

Tv8’in sevilen yarışma programı MasterChef’te yeni hafta heyecanlı bir başlangıç yaptı. Haftanın ilk gününde kaptanlık oyunu için Mavi Takım kaptanı Alican ile Kırmızı Takım kaptanı Batuhan karşı karşıya geldi. Düello sırasında yarışmacılara “Agar agar nereden elde edilir?” sorusu soruldu. Bu soru, hem yarışmacıların hem de sosyal medyanın diline düştü. Peki, agar agar nedir, ne işe yarar, nasıl üretilir? İşte agar agar hakkında bilmeniz gerekenler…

AGAR AGAR NEDİR?

Agar agar, Malayca’da “jel” anlamına gelen bir kelimedir. Agar agar, kırmızı alglerden elde edilen doğal bir jelatindir. Agar agar, mikrobiyolojik testlerde, dişçilikte, elektrokimyada, formikaryum yapımında (deneysel karınca evi) ve daha birçok alanda malzeme olarak kullanılmaktadır. Agar agar, tamamen kokusuz ve tatsızdır.

Agar agar tozu nerelerde kullanılır ?

  • Pastacılık: Agar agar tozu, reçel, marmelat, muhallebi, puding, jöle, dondurma, pasta, kek gibi çeşitli tatlıların yapımında kullanılır.

  • Mutfak: Agar agar tozu, çorba, yemek, sos, salata gibi çeşitli yemeklerin yapımında kullanılır.
  • Kozmetik: Agar agar tozu, cilt ve saç bakım ürünlerinde kullanılır.
  • İlaç: Agar agar tozu, ilaçlarda kullanılır.

AGAR AGAR, FAYDALARI NELERDİR?

Agar agar, sindirimi kolaylaştırır, kolesterol seviyesini düşürür, kabızlığı giderir, tokluk hissini artırır, kan şekerini dengelemeye yardımcı olur. Agar agar, güvenli bir gıda katkı maddesidir. Ancak, çok fazla tüketildiğinde şişkinlik ve ishale neden olabilir.

AGAR AGAR NASIL KULLANILIR?

Agar agar, toz veya çubuk halinde satılır. Agar agar tozu, 1-2 gram olacak şekilde kullanılır. Agar agar tozu, suyla karıştırıldıktan sonra 30-50 dakika kadar bekletilerek kullanılır. Agar agar tozu, kullanım miktarına ve sıcaklığına göre farklı kıvamlarda jel oluşturabilir. Agar agar çubukları ise, suya atılarak kaynatılır. Kaynadıktan sonra ocaktan alınır ve soğumaya bırakılır. Soğuduktan sonra jel haline gelir.

AGAR AGAR, MASTERCHEF’TE SORULDU

MasterChef’te kaptanlık oyununda yarışmacılara “Agar agar nereden elde edilir?” sorusu soruldu. Sorunun seçenekleri şöyleydi:

A-Spirulina

B-Kırmızı alg

C-Baklagiller

D-Zizania

Doğru cevap: B Kırmızı alg

Bu soruya doğru cevabı veren yarışmacı olmadı. Bu soru, sosyal medyada da büyük ilgi gördü. Agar agar ile ilgili birçok yorum ve paylaşım yapıldı. Bazı izleyiciler agar agarın ne olduğunu merak ederken, bazıları da agar agar ile ilgili bilgilerini paylaştı.

Editör: Ayşegül Yaşar