Nazmi Kahraman

Orta Çağdaki Türkçe kaynaklarında, Akarman veya Karaman Köprüsü diye anılan köprü günümüzde Malabnadi Köprüsü olartak adlandırılıyor.

Diyarbakır il sınırları içerisinde Silvan ilçesine 23 kilometre mesafedeki Malabadi'nin Ortaçağdaki adının Türkçe kaynaklarda, Akarman ve Karaman olarak geçtiği yer alıyor. Ancak bu adların nereden geldiği ve ne anlam taşığı konusunda bir bilgi bulunmuyor.

MALABADİ'NİN ANLAMI

Akarman Ve Karaman Dı Malabadi Oldu

Balkanlarda, Ortadoğu'daki en geniş açıklığa sahip köprü olan Malabadi'nin adının Mervani'lerin kurucusu olan Bad'dan almış olabileceği kaydediliyor.

Kürtçe'de ''Bad'in evi mülkü" anlamına gelen Malabadi köprüsünün bulunduğu Silvan'da yaşayan Badikan aşiretinin köklerinin de Bad'a dayandığı söyleniyor.

Silvan Belediyesi tarafından 1989 yılında restore edilen Malabadi Köprüsü Silvan Belediyesi'nin logosunu oluşturan ana unsur olarak yer alıyor. 

SEYAHATNAMEDEKİ MALABADİ

Evliya Çelebi Seyahatnamesinde Malabadi Köprüsü'ne de yer veriyor.

Çelebi seyahatnamesinde; ''Bu köprü, Abbasiler dönemine ait bir mimari şaheserdir. Abbasi hanedanına mensup zengin bir tüccarın, hayrat için köprüyü yaptırdığı''nı belirtirken, ancak, Artukoğullar Beyliği dönemine ait olduğu ve Artuk'un torunlarından ilgazi oğlu Timurtaş tarafından 1147 yılında yaptırıldığı da söylenmektedir.

MOSTAR KÖPRÜSÜYLE BENZER

Akarman Ve Karaman'dı Malabadi Oldu (2)

Foğraflar:Saim Ülgen Arşivi

Malabadi Köprüsü, Mostar Köprüsü'nün ikizi olarak kabul edilir. Tek kemerli olan bu köprünün içine iki yoldan girilir. İçinde insanların dinlenmesi, yatması ve dış tehlikelerden korunması için odalar yer alıyor. Ulaşımı sağlamakla birlikte birçok fonksiyonu olan bu sanat harikası köprü, Batman'a yolu düşenlerin mutlaka görmesi gereken bir eser.

''AYASOFYA'NIN KUBBESİ ALTINA GİRER''

Fransız Mımar, ressam, arkeolog, sanat tarihçisi ve gezgin Albert Gabriel de köprü için şöyle demektedir: 

''Modern statik hesabının olmadığı devirde bu açıklıkta o zaman için böyle bir eser hayranlık ve takdiri muciptir. Ayasofya'nın kubbesi köprünün altına rahatlıkla girer. Balkanlarda, Türkiye'de, OrtaDoğu'da bu açıklıkta, bu yaşta köprü yoktur.''

Diyarbakır'da tarihi eser operasyonu: 2 gözaltı Diyarbakır'da tarihi eser operasyonu: 2 gözaltı


 

Editör: EYYUP KAÇAR