Bursa’nın Mudanya ilçesi açıklarında 5.1 ve 4.5 büyüklüğünde iki deprem meydana geldi. Depremler, çevre illerde de hissedildi. Ancak depremden 1 dakika önce, Android cihaz sahibi olan kullanıcılar, Google’ın Android Deprem Uyarı Sistemi sayesinde bir uyarı aldılar. Bu uyarıda, depremin şiddeti, merkezi ve beklenen sarsıntı süresi gibi bilgiler yer alıyordu. Peki Google, depremin olacağını nasıl biliyordu? İşte Google’ın deprem sihiri…

Diyarbakır Çınar’da operasyon: 6 gözaltı Diyarbakır Çınar’da operasyon: 6 gözaltı

ANDROİD DEPREM UYARI SİSTEMİ NEDİR?

Google, Android işletim sistemine sahip cihazlara, deprem uyarı sistemi adında bir özellik ekledi. Bu özellik sayesinde, deprem anında veya öncesinde, cihazlara bir bildirim gönderiliyor. Bu bildirimde, depremin şiddeti, merkezi, süresi ve olası etkileri hakkında bilgiler yer alıyor.

GOOGLE DEPREMİ NASIL TAHMİN EDİYOR?

Google, deprem uyarı sistemi için, dünyanın dört bir yanındaki milyonlarca Android cihazı bir ağ halinde kullanıyor. Bu cihazlar, deprem sinyallerini algılayan küçük ivmeölçerlere sahip. Bu sayede, deprem dalgaları cihazlara ulaştığında, bunu Google’a bildiriyorlar.

Google, bu verileri toplayarak, depremin büyüklüğünü, merkezini ve etki alanını hesaplıyor. Sonra da, deprem bölgesine yakın olan Android cihazlara, bir uyarı bildirimi gönderiyor.

DEPREM UYARISI NE ZAMAN GELİYOR?

Android Deprem Uyarı Sistemi, deprem uyarısını, kullanıcıların deprem merkezine olan uzaklığına göre gönderiyor. Yani, deprem merkezine yakın olan kullanıcılar, deprem başladıktan sonra uyarı alırken, deprem merkezinden uzak olan kullanıcılar, deprem başlamadan önce uyarı alabiliyor.

Örneğin, Bursa Mudanya açıklarında dün gerçekleşen depremde, Bursa’daki kullanıcılar, deprem başladıktan sonra uyarı alırken, İstanbul, Ankara veya İzmir’deki kullanıcılar, deprem başlamadan önce uyarı aldılar.

Bu nedenle, Android Deprem Uyarı Sistemi’nden bildirim alan kullanıcılar, deprem merkezine ne kadar uzaklıktaysa, o kadar erken bildirim alabiliyorlar.

DEPREM UYARI SİSTEMİNİ NASIL ETKİNLEŞTİREBİLİRİM?

Android Deprem Uyarı Sistemi’ni etkinleştirmek için, Android cihazınızda Ayarlar > Konum > Deprem uyarıları yolunu izleyerek, bu özelliği açmanız gerekiyor. Ayrıca, konumunuzu hassas olarak paylaşmanız da gerekiyor. Bu sayede, Google, deprem uyarılarını size daha doğru ve hızlı bir şekilde gönderebiliyor.

Android Deprem Uyarı Sistemi, deprem anında veya öncesinde, hayat kurtarıcı bir özellik olabilir. Bu nedenle, Android cihazınız varsa, bu özelliği mutlaka etkinleştirin ve deprem konusunda bilinçli olun. 

Editör: Ayşegül Yaşar