Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, katıldığı bir televizyon programında Ayasofya Camisi’ne ilişkin açıklamalarda bulundu. Ersoy, Ayasofya’nın geçen yıldan beri genel bir restorasyona tabi tutulduğunu, bu restorasyonun hem tarihi hem de deprem güvenliği açısından önemli olduğunu söyledi. Ersoy, “Ayasofya gibi bir kültür varlığının üç boyutlu haritasını ilk kez çıkardık. Projeler hazırlandı. İki esas konumuz var; Restorasyon ve İstanbul depremine Ayasofya’yı hazır hale getirmek.” dedi.

KAPI DEĞİL, KORUMA TÜNELİ

Restorasyon çalışmalarının yılsonuna kadar tamamlanacağını belirten Ersoy, tartışmalara neden olan kapıyla ilgili de konuştu.

Ersoy, bunun bir kapı olmadığını, taşınabilir mobil bir koruma tüneli olduğunu açıkladı. Ersoy, “Bu, minarenin restorasyonu sırasında oluşabilecek herhangi bir kazaya karşı önlem olarak yapıldı. Kapı diye bakmanız doğru değil, konteyner gibi düşünün, 2 dakikada alırsınız. Bunlar mobil yapılar. Minarenin işi bittiği zaman bu iskele sökülecek ve bu kapıda buradan alınacak. Orijinal kapıdan girişler devam edecek.” dedi.

Kızıl Goncalar'da sözü geçen Vaktı muaraza ne demek? Kızıl Goncalar'da sözü geçen Vaktı muaraza ne demek?

Ayasofya Camisi’nin gizemli kapısı, restorasyon çalışmaları bittikten sonra kaldırılacak ve Ayasofya’nın orijinal kapısı yeniden görünecek.

Editör: Ayşegül Yaşar