Türkiye’nin siyasi gündeminde önemli bir yere sahip olan Selahattin Demirtaş’ın eşi Başak Demirtaş, son dönemde adını sıkça duyuran bir isim oldu. Eşinin tutukluluğuna karşı verdiği mücadele, sosyal medyadaki paylaşımları ve DEM Parti’nin İstanbul adayı olacağı iddiası ile gündeme geldi. Peki, Başak Demirtaş kimdir? Nerede doğdu, nasıl eğitim aldı, ne iş yapıyor? Selahattin Demirtaş ile nasıl tanıştı, evlendi? Eşi tutuklu olduğu için neler yaşadı, neler yaptı? İşte Başak Demirtaş hakkında merak edilenler…

BAŞAK DEMİRTAŞ KİMDİR?

Başak Demirtaş, 12 Ağustos 1977 yılında Diyarbakır'ın Sur ilçesinde doğdu ve büyüdü. Başak Demirtaş, tutuklu olan eski Halkların Demokratik Partisi (HDP) lideri Selahattin Demirtaş'ın eşidir. Türkçe öğretmeni ve yazardır.

Sinan Ateş cinayetine ilişkin iddianame kabul edildi Sinan Ateş cinayetine ilişkin iddianame kabul edildi

Başak Demirtaş, eşini ziyaret etmek için düzenli olarak Diyarbakır'dan Edirne'ye gitmektedir. 

Selahattin Demirtaş, 6 Haziran 2018 tarihindeki kampanya konuşmasını cezaevinden eşinin telefonuna bağlanarak yaptı.

Eşinin serbest bırakılmasını savunması için 2018 yılında AB Raportörü Kati Piri ile bir araya geldi. COVID-19 salgını sırasında binlerce mahkûmu serbest bırakacak yasa kapsamına siyasi mahkûmların da alınmaları için kampanya yürüttü.

2019 yılında Stockholm'de düzenlenen "Progressive Alliance" adlı birliğin kongresine katıldı ve eşi Selahattin Demirtaş'a verilen Siyasi Cesaret Ödülü'nü onun adına aldı.

Editör: Ayşegül Yaşar