Büyük Buhran, tarihin en büyük ekonomik krizlerinden biriydi. 1929’da ABD’de başlayan ve 1930’lu yıllarda dünyayı kasıp kavuran bu kriz, insanların yaşam koşullarını zorlaştırdı. Özellikle gıda kıtlığı ve fiyat artışı, insanları yaratıcılık sınırlarını zorlayan yemekler üretmeye itti. İşte Büyük Buhran döneminde ortaya çıkan ve günümüzde hala yapılan bazı yemekler:

KARIŞIK KEK: KEK YAPMAK İÇİN TEREYAĞI, SÜT VE YUMURTA GEREKMEZ

Büyük Buhran döneminde, tereyağı, süt ve yumurta gibi malzemeler lüks sayılıyordu. Bu yüzden, bu malzemeler olmadan da kek yapmanın yollarını buldular. Karışık kek, yumurtasız, yağsız, sütsüz veya wacky kek olarak da bilinen bir kek çeşididir. Bu kekin yapımı için un, şeker, kakao, kabartma tozu, sirke, su ve vanilya kullanılır. Bu malzemeler bir kapta karıştırılır ve fırına verilir. Wacky kek, günümüzde mikrodalga fırında yapılan keklere benzer bir yöntemle pişirilir.

SU TURTASI, MEYVE TURTASININ UCUZ ALTERNATİFİ

Büyük Buhran döneminde, meyve turtası yapmak için meyve bulmak zordu. Bu yüzden, su turtası adı verilen bir tarif geliştirdiler. Bu turtanın yapımı için, un, su, tereyağı, şeker, tarçın ve muskat kullanılır. Unun içindeki nişasta, suyun katılaşmasını sağlar ve turtaya bir kıvam verir. Su turtası, meyve turtasına göre daha ucuz ve kolay bir tatlıydı.

GÜVEÇ, HER ŞEYİ BİR TENCEREYE ATIN

Büyük Buhran döneminde, insanlar ellerinde ne varsa bir tencereye atarak güveç yaparlardı. Bu güveçler, günümüzdeki güveçlere pek benzemezdi. Genellikle makarna, domates sosu, mısır, fasulye, peynir gibi malzemeler kullanılırdı. Bu güveçler, hem doyurucu hem de besleyiciydi.

BAHARATLI KEK, DOMATESLE ISLATILIR

Büyük Buhran döneminde, kek yapmak için kullanılan bir diğer malzeme de domatesti. Domates, hem tatlı hem de ekşi bir lezzet veriyordu. Baharatlı kek, domates çorbası veya konserve domates ile ıslatılarak yapılırdı. Bu kek, domatesli kek olarak da bilinir. Baharatlı kek, tarçın, karanfil, muskat gibi baharatlarla tatlandırılırdı.

KURU ERİKLİ PUDİNG, ŞEKERLİ BİR TATLI

Büyük Buhran döneminde, şeker bulmak da zordu. Bu yüzden, doğal olarak şekerli olan kuru erik, puding yapmak için kullanılırdı. Kuru erik, suyla kaynatılır ve ezilerek püre haline getirilirdi. Bu püre, nişasta, vanilya ve tarçın ile karıştırılarak puding kıvamına getirilirdi. Kuru erikli puding, hem tatlı hem de lifli bir tatlıydı.

Günde 2 kaşık tüketmek yeterli damarları anında temizliyor Günde 2 kaşık tüketmek yeterli damarları anında temizliyor

YALANCI ELMALI TURTA, LİMON KABUĞU RENDESİYLE YAPILIR

Büyük Buhran döneminde, elma bulmak da zordu. Bu yüzden, elmalı turta yapmak için limon kabuğu rendesi ve tartar kreması gibi malzemeler kullanıldı. Bu malzemeler, elmanın verdiği meyvemsi tadı taklit ediyordu. Yalancı elmalı turta, elmalı turtaya çok benziyordu.

HAVUÇLU SPAGETTİ, MAKARNA YERİNE HAVUÇ KULLANILIR

Büyük Buhran döneminde, makarna gibi ürünlere ulaşmak da zordu. Bu yüzden, havuç gibi sebzeleri spagetti gibi keserek makarna yerine kullandılar. Havuçlu spagetti, basit bir sosla pişirilerek servis edilirdi.

YUMURTALI ÇORBA, ÇİN’DEN GELEN BİR TARİF

Büyük Buhran döneminde, Amerikalılar Çin’den gelen bir çorba tarifini de benimsediler. Yumurtalı çorba, tavuk suyu, yumurta, tuz, karabiber ve soya sosu gibi malzemelerle yapılırdı. Yumurta, çorbaya koyu bir kıvam ve protein veriyordu.

PATATES ÇORBASI, EN KOLAY VE UCUZ YEMEK

Büyük Buhran döneminin en kolay ve ucuz yemeklerinden biri de patates çorbasıydı. Patates, hem bol hem de besleyici bir sebzeydi. Patates çorbası, patates, soğan, süt, tereyağı, tuz ve karabiber gibi malzemelerle yapılırdı. Patates çorbası, hem sıcak hem de doyurucu bir yemekti.

Editör: Ayşegül Yaşar