Meral Özdemir

Diyarbakır Havalimanında 18 Eylül tarihinden beri yaşanan ve havaların soğumasıyla yolculara büyük sıkıntı çektiren ısınma sorununu CHP’nin iki Milletvekili Meclise taşıdı. 

CHP Diyarbakır Milletvekili Sezgin Tanrıkulu ve CHP’nin Ulaştırma ve Alt Yapıdan sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Sivas milletvekili Ulaş Karasu, Diyarbakır Havalimanında yaşanan ısınma sorunu ile ilgili Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu’nun yanıtlaması istemiyle soru önergeleri verdi. 

-359

Tanrıkulu soru önergesinin gerekçesinde, günde ortalama yaklaşık 6 bin yolcuya hizmet veren ve bine yakın personelin de çalıştığı göz önüne alındığında, kış aylarıyla birlikte Diyarbakır Havalimanında ciddi bir ısınma sorunu da yaşandığını belirtti. Tanrıkulu’nun bakan’dan yanıtlamasını istediği sorular şöyle:

-Diyarbakır Havalimanında iklimlendirme borularının kopup yere düşmesiyle birlikte ısınma sisteminin bozulduğu iddiası doğru mudur? Anılan iddialar doğru ise, yaşanan sorunların çözülerek mağduriyetin giderilmesi amacıyla somut ve ivedi adım atılacak mıdır?

-Anılan sistem bozukluğunun giderilmesi noktasında yetkili kişi ya da kişiler kimlerdir? 

-Diyarbakır Havalimanının ısıtma ve soğutma sisteminin bakım – onarımı en son hangi tarihte yapılmıştır?  

-Diyarbakır Havalimanında ısınma sistemi hangi firma tarafından yapılmıştır ve bakım-onarımı hangi firma ya da firmalarca takip edilmektedir?

-Diyarbakır Havalimanı ısınma sistemleri için ihaleye çıkılacak mıdır? 

-360CHP Sivas Milletvekili Ulaş Karasu ise soru önergesinin gerekçesinde, 2016’da bölgenin en büyük havalimanı olarak hizmete açılan Diyarbakır Havalimanı, soğuk havaların etkisini artırdığı kış aylarında ciddi bir ısıtma sorunuyla karşı karşıya kaldığını belirtti. Günde ortalama 6 bin yolcuya hizmet veren ve yaklaşık bin kişinin çalıştığı bu havalimanındaki ısıtma sistemleri 18 Eylül 2023 tarihinden bu yana çalışmadığı belirtilen önergenin gerekçesinde, yanıtlanması istenen sorular şöyle:

-Havalimanındaki iklimlendirme borularının konsülden kopup yere düşmesiyle birlikte ısınma sisteminin bozulduğu iddiası doğru mudur? Sorunun çözümü için yetkili kimdir? Önergenin verildiği tarihe kadar bu sorun neden çözülememiştir?

Diyarbakır Çınar’da operasyon: 6 gözaltı Diyarbakır Çınar’da operasyon: 6 gözaltı

-Diyarbakır Havalimanı’nın ısıtma-soğutma sisteminin bakım ve onarımı, önergede belirtilen 18 Eylül 2023 tarihinden önce en son ne zaman yapılmıştır? 

-Önergeye konu ısınma sorunun çözümü için bir ihale yapılmış mıdır? Yapılan ihalenin iptal edildiği iddiası doğru mudur? Doğru ise gerekçesi nedir?

-Sorunun çözümü konusunda ihmali olan kişi ya da kişiler var mıdır? Var ise bu kişiler hakkında yapılan idari bir işlem söz konusu mudur?

-Sorun tam olarak ne zaman çözüme kavuşacak, çalışanların ve yolcuların mağduriyetleri giderilecektir?

Editör: Ferit Aslan