Kürt sorununun çözümü için 2013-2015 yılları arasında gerçekleştirilen çözüm sürecinde Adalet Bakanı olarak görev yapan Sadullah Ergin, ilk kez Diyarbakır’da konuştu. 

Diyarbakır’a gelen DEVA Partisi lideri Ali Babacan’a eşlik eden DEVA Partisi Genel Başkan Yardımcısı ve eski Adalet Bakanı Sadullah Ergin, ilk kez çözüm süreci ile ilgili detaylı konuştu. 

Medyascope’a muhabirinin sorusu üzerine Ergin, çözüm süreci çalışmalarının yapıldığı dönemde akil insanların Türkiye’nin dört bir yanında 81 ile dağıldığını ve bu sorunun sona ermesi için toplum ve halk ile bir araya gelerek bu süreci birlikte içselleştirme  noktasında  önemli bir çalışma yaptıklarını ifade etti.

-480“SÜRECE YÜZDE 70’LERE VARAN TOPLUMSAL DESTEK VARDI”

Ergin, bilinebilecek sebeplerle, Türkiye’ni bu işin tarihi sürecine de bakılarak belli noktalarda bu çalışmaların sabote edildiğini belirterek, “O dönemde toplumsal destek çok yükseldi. Yüzde 70’lere varan çözüm sürecine toplum desteği oluştu. Bu çok kıymetliydi, yıllar içerisinde toplumun içerisine yayılmış nifak tohumları bu defa sevgiye kardeşliğe dönüşmeye başlamış idi. Ama süreci sabote girişimleri maalesef rağbet gördü ve neticelendirilemedi, olumlu sonuçlandırılamadı” diye konuştu.  

Amedspor!'un şampiyonluk sevinci ceazalandırıldı Amedspor!'un şampiyonluk sevinci ceazalandırıldı

-481“DEMİRTAŞ’IN DİLE GETİRDİĞİ KONULAR YAŞANMIŞ HADİSELERDİR”

Sadullah Ergin, HDP eski eş genel başkanı Selahattin Demirtaş’ın Kobani olayları davasındaki savunmalarında dile getirdiği konuların yaşanmış hadiseler olduğunu ve üzerine yorum yapılacak şeyler olmadığını da söyledi. 

“BAŞBAKAN, BAKANLAR DÜZEYİNDE BİR TAKIM MESAJLAR VE GÖRÜŞMELER OLMUŞTUR”

Adalet eski Bakanı Ergin, o dönemde hükümetin en tepesinden bu çalışmalarda görev alanlar kendi görev alanları ile ilgili noktalarda katkı sunduklarını, kendisinin de Adalet Bakanlı olarak ilgi alanlarımla ilgili katkı sunmaya çalıştığını belirterek, “Bir takım mesajlar, bir takım görümeler yapılmıştır. Bu Başbakan düzeyinde, Bakanlar düzeyinde olmuştur. Güvenlik Müsteşarlığı, Milli İstihbarat çalışanları düzeyinde olmuştur. Doğal olarak bir hukuk devletinde bu kurumlarla bu iş birliğinin döndürülmesi normaldir zaten” diye konuştu. Ergin, konuşmasına şöyle devam etti:

-482“ÇÖZÜM SÜRECİ YARGILANACAKSA HERKES BERABER YARGILANMALI”

“Daha sonra Parlamentoda bu çalışmaları yapanlarla ilgili belli hukuki korumalar getiren yasada çıkarılmıştır. Ama, bütün bunlara rağmen daha sonra bu çalışmaların içerisinde olan insanlar bu çalışmalardan dolayı takibata uğradı, belli noktalarda. Bu takibat yapılacaksa bu çalışmaların içerisinde olanların tamamı ile ilgili Başbakanından, Bakanına, bürokratına hep beraber. O açıdan buraya o çalışmadan ayrı olan başka eylemler varsa onun yargılaması ayrı bir konudur. Ama sadece bu çözüm süreci faaliyetleri içerisinde yapılan çalışmalara dönük bir yargılama varsa bu tek taraflı olmaz.” 

Editör: Ferit Aslan