Bilim dünyasında yapılan çalışmalarla derin denizlerin gizemli sakinlerinden biri daha keşfedildi.

Okyanuslar, Dünya'nın yaklaşık yüzde 71'ini oluşturuyor. Beş ana okyanus olan Pasifik, Atlantik, Hint, Arktik ve Güney Okyanusları vahşi yaşamın yüzde 94'ünü barındırıyor. Bugüne kadar okyanusların yaklaşık yüzde 5'i keşfedilmiş durumda. Yüzde 95'i ise halen gizemini koruyor.

Son zamanlarda derin denizlerin gizemini çözmeye dönük yapılan çalışmalarda ilginç canlılara rastlanıyor. 

Livesience'de yer alan habere göre, son olarak Orta Kaliforniya'nın sularında ve Channel Adaları'nın yakınında, Monterey Körfezi'nin derinliklerinde bilim insanlarını şaşırtan bir canlı türüne daha rastlandı.

''GÖRÜNÜMÜ DOMUZ KIÇINA BENZİYOR''

Farklı Yaratık

Adını alışılmadık görünümünden alan Pigbutt Solucanı'nın ne olduğunu belirlemek amacıyla çalışma yürüten Monterey Bay Akvaryumu Araştırma Enstitüsü (MBARI) bilim insanları, bu tuhaf yaratığın, bir taraftan ''domuz kıçına'', diğer taraftan Mick Jagger'ın dudaklarına benzeyen bir yapıya sahip olduğunu belirtti.

Bilim insanları bu gizemli yaratığın evrimsel bir sıçrama içinde olduğuna inandıklarını ifade ederek, şöyle dedi:

''Pigbutt Solucanı'nın evrim serüveni, deniz tabanından su sütununa yönelen bir değişimle ilgili olabilir. Bu solucanlar, genellikle chaetopterid ailesine ait olan kıl kurdu türlerine benzerler. Ancak, diğer chaetopterid larvalarından farklı olarak, Pigbutt Solucanı'nın balonlu bir yapıya sahip olduğu ve bu yapıyı su altında süzülme amaçlı kullandığı belirlendi.

Bu yaratıkların deniz tabanından ayrılarak su sütununda göçebe bir yaşam tarzına adapte olmuş. Bu, Pigbutt Solucanı'nın, geleneksel chaetopterid ailesinin yaşam alanından farklı bir evrimsel yol izlediğini gösteriyor.''

MAVİ VE YEŞİL IŞIK YAYIYOR

Sibirya'nın ''yeraltı dünyasına açılan kapısı'' her yıl büyüyor Sibirya'nın ''yeraltı dünyasına açılan kapısı'' her yıl büyüyor

Haberi̇çi̇ Yaratik

Bilim insanları, Pigbutt Solucanı'nın, muhtemelen yırtıcıları caydırmak için mavi ve yeşil ışık yaydıklarını ifade ederek, şöyle devam etti:

''Biyolüminesanslı bir mukus üretmesidir. Bu özellikleri, bu gizemli yaratığın çevresindeki dünyayla etkileşimini daha da ilginç hale getiriyor.

Pigbutt Solucanı'nın beslenme alışkanlıkları da dikkat çekicidir. Deniz tabanına düşen organik maddeleri yakalamak için bir tür sümük ağı oluştururlar. Bu özelliği, Pigbutt Solucanı'nın adını taşıyan uzaktan kumandalı araç pilotları tarafından keşfedilmiştir.''

Araştırmacılar, Pigbutt Solucanı'nın derin denizlerdeki gizemli yaşamının bilim insanlarının yanı sıra doğa meraklılarının dikkatini çekmeye devam ettiğini kaydederek, tuhaf yaratığın, evrimin sırlarını araştıranların ve okyanusların derinliklerindeki gizemleri çözmeye çalışanların ilgisini çekmeye devam edecek gibi göründüğünü söyledi.

Editör: EYYUP KAÇAR