Diyarbakır'da tarihi eser operasyonu: 2 gözaltı Diyarbakır'da tarihi eser operasyonu: 2 gözaltı

Diyarbakır Yenişehir Ak Parti Belediye Başkan adayı Doç.Dr. Muhammet Asena, tarihi Roma Yolu ve Köprüsü için Roma Yolu Müzesi açacakları vaadinde bulundu. 

Seçim çalışmalarını sürdürden AK Partinin Yenişehir adayı Doç.Dr.Muhammet Asena, Diyarbakır’ın en büyük ihtiyaçlarından iki tanesinin yatırımcı ve turizm. Olduğunu söyledi. Diyarbakır’da yatırımcı çekebilecek alanlar yaratırlarsa çok sayıda turistin kentte geleceğini belirterek, “Turist gelirse yatırımı da arkasından gelir” dedi.

P H O T O 2024 03 15 15 39 04Yenişehir adayı Asena, bnun en yakın örneğinin  Zerzevan Kalesi olduğunu, hiç kimsenin uğramadığı bir tepeye şu anda yılda 500-600 bin  yerli veya yabancı turist ziyaret ettiğini söyledi. Bu rotaya Roma Yolu ve köprüsünü de ekleyeceklerini söyleyen Dr.Asena, şunları söyledi:

Photo 2024 03 15 15 39 03 2“Roma yolu ve köprüsü ilk gördüğüm günden bu yana beni çok etkileyen bir yapı. Ekip arkadaşlarımla burası için eşsiz ve turist çekecek bir proje üzerinde çalıştık. Geldiğimiz son noktada; Restore edildikten sonra; Roma yolunda yürürken 2 bin yıl öncesine gidecek bir teknoloji ile burayı Zaman Yolculuğu müzesi haline getirmeye karar verdik.  Yol ve köprü restore edildikten sonra etrafında yeşil alanlar ve yürüyüş yolları yapılacak. 1.2 kilometrelik kısmı ise müze olarak hizmet verecek. Artırılmış gerçeklik (AR) ve sanal gerçeklik (VR) teknolojilerini kullanarak, ziyaretçilerin Tarihi Roma yolunda yürüyüş yaparken döneme şahit olacağı şekilde bir deneyim yaşayacak. Bu proje tamamlandığında yılda 1 milyona yakın turist çekeceğini tahmin ediyoruz.”

P H O T O 2024 03 15 15 39 03Diyarbakır’da yaşayanların çoğunun bile bilmediği Roma Yolu ve Küprüsü, Roma İmparatorluğunun hüküm sürdüğü Diyarbakır'da yaptırdığı ve şuan Yenişehir sınırları içerisinde kalan yaklaşık 2 bin yıllık tarihi bir yol. Yol’un 1.2 kilometrelik kısmı ilk günkü gibi sapasağlam duruyor.

Editör: Ferit Aslan