Türkiye'de, dün yapılan seçimler, muhalefet açısından tarihi bir zafer olarak nitelendirilirken, Diyarbakır açısından son 10 yılda iktidar partisinin yüzde 19 oy kaybettiğini ortaya koydu. 

DEM Partinin devamı olduğu siyasa geleneğin kalesi olarak bilinen Diyarbakır'da dün yapılan yerel seçimler, katılımın en düşük olduğu seçimler arasına girdi. seçim sonuçları bakımından ise DEM Partisinin seçimden önce hedeflediği oy oranına ulaştığı gözlendi. 

Whatsapp Image 2024 03 31 At 18.01.33 (3)DİYARBAKIR'DA 10 YIL ÖNCEKİ SEÇİM 

Diyarbaır'da, 2014 yılında yapılan yerel seçimlerde Büyükşehir'de Gültan Kışanak ve Galip Ensarioğlu karşı karşıya gelirken,  Kışanak yüzde 55, Ensarioğlu ise yüzde 35 oy almışı. İlçelerde DEM Partinin devamı olduğu BDP 15 ilçeyi, AK Parti ise 2 ilçeyi kazanmıştı. 

DİYARBAKIR'DA 5 YIL ÖNCEKİ BELEDİYE SEÇİMİ

Gültan Kışanak'ın yerine 2016 yılında kayyım atanıp Kışanak tutuklanırken, gözler 2019 yerel seçimine ve bu seçimde seçmenin kayyıma tepkisine çevrilmişti. 31 Mart 2019 yerel seçiminde AKP, kayyım Cumali Atilla'yı büyükşehir adayı göterirken, HDP'den ise selçuk Mızraklı aday oldu. 

Seçim sonucunda HDP adayı Mızraklı yüzde 62 oy alarak Büyükşehir belediye başkanı seçilmişti. AK Parti adayı Cumali Atilla ise lüzde 30,9 oy almıştı. İlçelerde ise, HDP 14, AKP 2 ve Saadet partisi ise 1 ilçeyi kazanmıştı. 

Diyarbakır’da bulvar ve caddelerde yol çizgileri yenileniyor Diyarbakır’da bulvar ve caddelerde yol çizgileri yenileniyor

Ancak, iktidar partisi 2016'de olduğu gibi Ağustos 2019'da da yne Diyarbakır, Van ve Mardin Büyükşehir olmak üzere HDP'nin kazandığı belediyelere kamyım atadı. 

Diyarbakir Cungus 96AK PARTİNİN OYU 10 YILDA 19 PUAN DÜŞTÜ

Dün yapılan seçimlerde ise, Diyarbakır'da iktidar partisindeki oy düşüşünün devam ettiği gözlendi. Kesin olmayan sonuçlara göre DEM Parti adayı Ayşe Serra Bucak Küçük oyların yüzde 64.7'sini alırken, AK Parti adayı Mehmet Halis Bilden ise yüzde 16.8 oy aldı. Dünkü seçimlerde daha önce AK Partiyi destekleyen ama bu seçimde aday çıkaran HÜDAPAR ise yüzde 7.3 oy aldı. Son 10 yıldaki yerel seçim durumuna bakıldığında AKP, Diyarbakır'da  yüzde 19 oy kaybetti. 

I M G 4290

Editör: Ferit Aslan