Ferit Aslan

Diyarbakır’da, yaşı Cumhuriyet ile eşit olan ve bugüne kadar bir çok kurum tarafından kullanıldıktan sonra yaklaşık 35 yıldır İletişim Başkanlığı tarafından kullanılan tarihi tescilli yapı, 3 aydır DİSKİ’nin kanal bağlantısını kurmasını bekliyor. 

-253Diyarbakır merkez Yenişehir ilçesinde Orduevi ile birlikte yaklaşık 100 yıl önce yapıldığı tahmin edilen tarihi tescilli bina, yanındaki Turistik Otelin yıktırılıp yeniden yapılması üzerine hazırlanan proje kapsamında zamanla toprak ve moloz ile yerin altında kalan bir katı gün yüzüne çıkarıldı. 

-254Geçmişte tapu müdürlüğü, gençlik merkezi ve son 35 yıldır önce Basın Yayın Enformasyon il Müdürlüğü ardından isim değişikliği ile İletişim Başkanlığı Bölge Müdürlüğünün kullandığı tarihi binada yapılan çalışma DİSKİ’ engeline takıldı. 

-255PROJE KAPSAMINDA 100 YILLIK KOD FARKI ORTAYA ÇIKTI

CEGA Medyanın edindiği bilgilere göre, Turistik Otelinin yıktırılmasından sonra yanında bulunan Öğretmenevi ile birlikte İletişim Başkanlığı Bölge Müdürlüğünün de kanalizasyon şebekesi çöktü. Bu sırada Diyarbakır’ın yaklaşık 1 asırına tanıklık eden ve Kültür Varlıklarını Koruma Kurulundan tescilli olan binanın çevresindeki toprak ve molozlar kaldırılarak binanın alt katı gün yüzüne çıkarıldı. 

Diyarbakır’da bulvar ve caddelerde yol çizgileri yenileniyor Diyarbakır’da bulvar ve caddelerde yol çizgileri yenileniyor

-256Geçen bu süre içerisinde 3 katlı binanın yaklaşık 1 metre toprağa gömüldüğü gözlenirken, projenin tamamlanması için DİSKİ’nin gelip kanalizasyon  şebekesini bağlaması bekleniyor. DİSKİ’nin yapılan tüm görüşme ve başvurulara rağmen 3 aydır gelip çalışma yapmaması gün yüzüne çıkarılan tarihi yapının görkemini göstermesi için yürütülen çalışmaları da durduğu öğrenildi. 

-257İletişim Başkanlığının, hazırladığı proje kapsamında gün yüzüne çıkarılan katın ön tarafından bulunan bahçeye bazalt taşı döşeme ve peyzaj işlemi için şebekenin döşenmesini bekliyor. 

Şu anda İletişim Başkanlığı, Öğretmenevi ve inşaat halinde olan Turistik Otelin kanalizasyon sularının ana şebekeye bağlanmaması nedeniyle zemine aktığı ve zamanla zeminde sıvılaşmaya yol açabileceği de belirtiliyor. 

-258

Editör: Ferit Aslan