Diyarbakır'ın Kulp ilçesinde 54 çocuğun gömülü olduğu eski bir mezarlık bulundu.

Kulp nkaya Mahallesi'nde farklı alanlarda yapılan yüzey araştırmasında Bizans İmparatoru 1. Anastasius dönemine ait sikke bulunmasının ardından bölgede Diyarbakır Müze Müdürlüğünce kazı çalışmalarına başlandı. 2021 yılında 15'i uzman, 35 kişilik bir ekiple sürülen çalışmalarda geçen yıl 1500 yıllık kilise kalıntısı ortaya çıkarıldı.

Kilise kalıntısının ortaya çıkarılmasından sonra çalışmalar taş ocağı mevkiine kaydırıldı. Bu bölgede yapılan kazılarda çocuk mezarıyla karşılaşıldı.

KEMİKLER İNCELENECEK

Diyarbakır'da 54 Çocuğa Ait Mezarlık Bulundu Içeri

Diyarbakır Valiliği işe alım duyurusu yaptı Diyarbakır Valiliği işe alım duyurusu yaptı

Diyarbakır Müze Müdür Vekili Müjdat Gizligöl, mezarlarda bulunan kemiklerin incelenmek üzere Müze Müdürlüğüne ait kazı evinde muhafaza altına alındığını söyledi.

Kazılarda 54 çocuk mezarının ortaya çıkarıldığını kaydeden Gizligöl, şöyle denüvam etti:

''Şu anda kaldırma işlemleri devam ediyor. Yani toplamda 54 mezarın olduğunu biliyoruz. Bu bakımdan bizim için çok ilginç bir sonuç. Muhtemelen burası taş ocağı olarak kullanıldıktan sonra bir nekropol (toplu mezarların bulunduğu yer) alana dönüştürüldü ve sadece çocuklar buraya gömüldü. Mezar 0-6 yaş arası bebek ve çocuklara ait.

Mezarların etrafında kireç taşından sanduka oluşturulmuş ve kireç taşıyla üzeri kapatılmış. Mezarlar, doğu-batı doğrultusunda, gelişigüzel bir gömülme yok.''

Kaynak: AA
 

Editör: EYYUP KAÇAR