Ferit Aslan

Yerel seçimler için siyasi partiler aday listelerini YSK’ya teslim ederken, Diyarbakır’ın Kulp  (Pasur) ilçesinde DEM Partiden eş başkan adayı gösterdiği Fatma Ay seçilmesi durumunda ilçenin tarihinin ilk kadın belediye başkanı olacak.

Whatsapp Image 2024 02 24 At 12.33.11 (1)EŞ BAŞKANDI, AÇIĞA ALINDI YENİDEN ADAY GÖSTERİLDİ

DEM Parti, 31 Mart yerel seçimlerinde aday olacakların listesini YSK’ya sunarken, 2019 seçimlerinde seçilip yerlerine kayyım atanan az sayıda  kişi yeniden aday gösterildi. Aday gösterilenlerden biri de Diyarbakır’ın Kulp ilçesi eş başkan adayı Fatma Ay. 

Yola çıktı, Diyarbakır'da 21 kat artacak Yola çıktı, Diyarbakır'da 21 kat artacak

Fatma Ay, 31 Mart 2019 seçimlerinden de aday gösterilmiş ve seçimi kazanmıştı. O zaman resmi başkan Fatih Taş ile birlikte Kulp-Muş arasında sivil bir araca yönelik düzenlenen ve 7 kişinin yaşamını yitirdiği el yapımı patlayıcı saldırısından sonra 3.5 ay tutuklanmışlardı. 

P H O T O 2024 02 24 11 08 43Haklarında açılan dava devam ederken, davanın son duruşmasında savcı esas hakkındaki mütalaasında beraatlerini istedi. 

Fatma Ay, bu kez DEM Parti tarafından kadın kotası nedeniyle resmi eş başkan kontenjanından Kulp’ta bir kez daha aday gösterildi. Turizmci olan Ay, seçilmesi durumunda ilçe tarihindeki ilk kadın belediye başkanı olmuş olacak. 

Whatsapp Image 2024 02 24 At 12.33.11KULP (PASUR) İLÇESİNİN TARİHİ

Çok eski bir ilçe merkezidir. 1540 tarihli tahrir defterinde Kulp'u Diyarbekir eyaletine bağlı 11 Ocaktan biri olarak görmekteyiz. Daha eskilerde Muş vilayetine bağlı kalmış, 1297 yılına dek Lice sancağına bağlı bir bucak iken, aynı yıl ilçe haline gelmiştir. Eski adı Pasur idi. "Pa" baş anlamındaydı. Pasur'un anlamı da Başkale olarak anlaşılıyor. Kulp adı ise mahalli söylentilere göre vaktiyle Kafrom Kalesi'nde oturup, bölgeye egemen olup "KULPO" isimli bir derebeyinden kalmadır.

Tarihin ilk çağlarında bu bölgeye Sümerler yerleşmiş, daha sonra bir süre de Etiler egemen olmuşlardır. Ardından konuklar ve Kimriler yerleşmişlerdir. Bölgede bu dönemden itibaren egemen olan Asurlular'ın egemenliği M.Ö. 606'da son bulunca önce Medler'in, sonra Persler'in eline geçmiştir. M.S. 226'da Romalılar'IN, 637 yılında ise Halid bin Velid tarafından fethedilmiştir. Bir süre Cizre'ye, sonra Diyarbakır'a ve Silvan'a bağlanmış, Şeyhoğulları , Büveyhoğulları, Mervanoğulları eline geçmiş, 1515 yılında burayı Osmanoğulları fethetmiştir.

Editör: Ferit Aslan