Ferit Aslan

Diyarbakır’da, 2019 yerel seçimlerinde HDP’nin Kürt partileri ile yaptığı ittifaktan Dicle Belediye Başkanı seçilen sonra AK Partiye geçen Felat Aygören, bu seçimde DEM Partinin Kürt ittifakını engellediği ortaya çıktı.

DEM Partinin devamı olduğu HDP, 31 Mart 2019 seçimlerinde ittifak yaptığı Kürt partilere 5 ilçe belediye başkanlığı kontenjanı verdi. Şanlıurfa’nın Halfeti ilçesi ile Van’ın Çatak ilçesindeki Belediye başkanlıkları kazanılamazken, Diyarbakır’ın Dicle, Ergani ve Çınar ilçelerinde belediye başkanlıkları kazanıldı. Kürt ittifakındaki partilerin Ergani ilçesinde kazandığı Belediyeye kayyım atandı, Dicle Belediye Başkanı Felat Aygören ise, Ak Partiye geçti.

713866 567801918HDP yönetiminde ve tabanında büyük rahatsızlık yaratan Aygören’in HDP oyu ile seçilip sonra AK Partiye geçmesi, 31 Mart 2024 seçimleri için DEM Partinin Kürt partileri ile yapacağı yerel seçim ittifakını da engelledi. 

Ergani Belediye Başkanı iken yerine kayyım atanan ve yargılandığı davada kesinleşmiş beraat kararı almasına rağmen görevine iade edilmeyen Ahmet Kaya, daha sonra İnsan ve Özgürlük Partisi eş genel başkanı oldu. CEGA medyaya konuşan Kaya, önümüzdeki yerel seçimler için DEM Parti’nin Kürt ittifakına sıcak bakmadığını, gerekçe olarak ise Dicle Belediye Başkanının AK Partiye geçmesinin tabanda yarattığı rahatsızlığı gösterdiğini söyledi. 

60630Fe8A67Ac Ergani Belediye Bakan Ahmet Kaya

Kaya, 2019 yerel seçimlerinde Kürt partilerine verilen 5 belediyeden 3’ünün kazanıldığını, 2’sinin kaybedildiğini belirterek, şöyle konuştu:

Diyarbakır'daki ihalelerin incelenmesi kararlaştırıldı Diyarbakır'daki ihalelerin incelenmesi kararlaştırıldı

“Ergani’de kayyım atandı, Dicle’de seçilen başkan AK Partiye geçti. Çınar’da ise belediye başkanı ile HDP arasında bir türlü birliktelik sağlanamadı. Bu nedenle DEM Parti ile yaptığımız görüşmede, yaşananlardan dolayı parti tabanındaki rahatsızlık dile getirildi. Başkanlık düzeyinde değil, başkan yardımcılığı, daire başkanlığı ve meclis üyeliği konusunda bir ittifak olma ihtimali üzerinde görüş belirtiler”

Editör: Ferit Aslan