Meral Özdemir

Diyarbakır Eczacılar Odası Başkanı Turgay Yaşar, Beşeri Tıbbi Ürünlerin Fiyatlandırılmasına Dair Kararda Değişiklik öngören Cumhurbaşkanı Kararı Resmi Gazete'de dün yayımlandığını anımsattı.

Bu kararla güncel bir Avro değeri yüzde 25 arttırılarak 17 lira 55 kuruş seviyesine yükseltidiğini belirten Yaşar, söz konusu kararın 25 Aralık 2023 tarihi itibariyle yürürlüğe gireceğini söyledi.

Mezopotamya Bulvarı Yeşil Kuşak Projesi Mezopotamya Bulvarı Yeşil Kuşak Projesi

''25 ARALIK'A KADAR İLAÇ SIKINTISI DAHA DA ARTACAK''

İlaç firmalarının  zamlardan yeterince kar edemedikleri gerekçesiyle bazı ilaçları Türkiye piyasasına vermekten imtina ettiğini aktaran Yaşar, şöyle konuştu:

''Dolayısıyla bu durum da ilaç yokluğuna sebep olmuştu. Yüzde 25'lik artışın 25 Aralık'tan geçerli olması dolayısıyla ilaç firmaları depolara,depolar da eczanelere ilaç vermiyor. Mevsimsel salgınlar dolayısıyla ilaç tüketimin yüksek olduğu dönemde antibiyotik başta olmak üzere bazı ilaçlar eczanelerde kalmadı. Depolar da zam dolayısıyla eczanelere ilaç vermeyince sıkıntı arttı. Bu yanlış uygulama nedeniyle eczanelerde 25 Aralık'a  kadar ilaç sıkıntısı artarak sürecek.''

Ecza-1

''SİSTEM DEĞİŞİRSE SIKINTISI KALMAZ''

Başkan Yaşar, ilaç sıkıntısında eczacıların kusurunun bulunmadığını, sorunun çözümünün uygulanan sistemin değişmesi ve artan güncel Avro değerinin aynı gün geçerli olmasıyla aşılabileceüini vurgulayarak, ''Dünden bu yana hasta ve hasta yakınları ile eczacılar karşı karşıya gelmeye başladı. Özellkle gece nöbetlerinde ilaç olmadığını öğrenen hasta ve yakınları ile eczacılar arasına tartışma yaşanıyor.' Sistem değiştirilirse ilaç sıkıntısı yaşanmaz. Hasta ve yakınlarının eczanede ilaç bulunmadığını öğrendiklerinde eczacılara öfkelelenmeleri doğru deği. Çünkü sıkıntının sorumlusu eczacılar değil.'' ifadelerini kullandı.

Editör: Meral Özdemir