Yola çıktı, Diyarbakır'da 21 kat artacak Yola çıktı, Diyarbakır'da 21 kat artacak

Ferit Aslan

Diyarbakır’da, İHD tarafından düzenlenecek, ‘Kürt Barış Konferansı’nda, ilk kez iktidar ve muhalefet vekilleri ile 8 yıldır siyasetten uzak olan Leyla Zana bir araya gelecek.  

İnsan Hakları Derneği (İHD), Diyarbakır’da, 16-17 Mart tarihlerinde, “Kürt Meselesinin Çözümü ve Barış Konferansı” düzenliyor. Konferansta, çok sayıda siyasetçi ve akademisyen konuşmacı olarak katılacak. 

İHD Eş Genel Başkanı Hüseyin Küçükbalaban ve İHD Diyarbakır Şube Başkanı Ercan Yılmaz’ın yapacağı açılış konuşmalarından sonra, “Dünyada Çatışma Çözümü ve Barış Süreçleri Deneyimleri” başlıklı ilk oturum yapılacak. Moderatörlüğünü SAMER Koordinatörü Yüksel Genç yapacak. Sinn Fein Milletvekili Franncie Molloy, Avrupa’daki Filistinli Topluluklar ve Örgütler Birliği Başkanı George Rashmawi, Demokrasi, Barış ve Alternatif Politikalar Araştırma Derneği’nden (DEMOS) Dr. Ferda Fahrioğlu Akın konuşmacı olarak katılacak.

Kurulus Ve Mucadelesiyle Insan Haklari DernegiKonferansın, “Ortadoğu’da Barış ve Kürt Meselesinin Demokratik Çözümü” başlıklı ikinci oturumunda Hewler (Erbil) Üniversitesinden Doç. Dr. Arzu Yılmaz ile DEM Parti Diyarbakır Milletvekili Cengiz Çandar konuşacak.

ZANA 8 YIL SONRA İLK KEZ BİR KONFERANSTA

Konferansın, “Cumhuriyetin 2’nci Yüzyılında Türkiye’de Yeni Bir Barış Süreci Mümkün mü?” başlıklı üçüncü oturumunda ise sürpriz bir isim konuşacak. Diyarbakır’da yaşayan ve 8 yıldır siyasetten uzak olan eski Milletvekili Leyla Zana, moderatörlüğünü Barış Vakfı Başkanı Hakan Tahmaz’ın yapacağı oturumda gazeteci Ali Bayramoğlu le birlikte konuşacak. 

1 9 696X385Diyarbakır’da yapılacak konferansın 17 Mart Pazar günkü, “Sivil Toplumun Barışın İnşasında Rolü” oturumunda ise, Nadire Mater’in moderatörlüğünde, Hafıza Merkezi’nden Murat Çelikkan ile Batman Barosu Başkanı Erkan Şenses konuşmacı olarak yer alacak.

“Kadınların Barışın İnşasındaki Rolü” başlıklı oturumda ise, İHD Eş Genel Başkanı Eren Keskin moderatörlük yapacak. Bu oturumda, Hak İnsiyatifi Derneği’nden Fatma Bostan Ünsal ile Kadın Akedemisi’nden Figen Aras konuşmacı olarak yer alacak.

İKTİDAR VE MUHALEFET İLK KEZ AYNI KONFERANSTA

Diyarbakır’da konferansın son oturumunda ise moderatörlüğü Diyarbakır Barosu eski başkanı Ahmet Özmen yapacak. 'Siyaset Erki ve Barış' başlıklı oturumda, DEM Parti Sözcüsü Ayşegül Doğan, CHP Diyarbakır Milletvekili Sezgin Tanrıkulu ve AK Parti Diyarbakır Milletvekili Galip Ensarioğlu konuşmacı olarak katılacak. 

Editör: Ferit Aslan