Ferit Aslan

Diyarbakır merkez Bağlar ilçesinde bir okulda çıkan uyuz vakaları, hem eğitim camiasını hem aileleri tedirgin etti. Durum sağlık birimlerine bildirildi ve uyuz vakası tespit edilen çocuklar eve gönderildi. 

Diyarbakır’da her yıl görülen uyuz vakalarında bu yıl ciddi anlamda bir artış yaşandığı belirtiliyor. Merkez Bağlar ilçesindeki bir Ortaokulda geçen hafta Cuma günü ve dün iki öğrencide uyuz vakası tespit edildiği öğrenildi. Öğretmenlerin durumu yetkililere bildirdiği ve öğrencilerin eve gönderildiği öğrenildi. 

Konu ile ilgili ilçe milli eğitim müdürlüğü yetkililerinin durumu ilçe sağlık müdürlüğüne bildirdiği ve gerekli tedavi ve önlemler için girişimlere başladığı belirtildi. 

Dermatoloji Uzmani Acikladi Uyuz Hastaliginin Belirtileri Nelerdir 1699259155 257 X750Okullarda hızla yayıldığı belirtilen uyuz vakaları için Bağlar’da görev yapan bir aile hekimi, “Bütün meslek hayatım boyunca gördüğüm uyuz ve bit vakalarının toplamını bu yıl gördüm" dedi.

ÇOK ÇABUK BULAŞAN UYUZ HASTALIĞI NEDİR? 

Tıp dilinde skabies olarak tanımlanan uyuz hastalığı, uyuz böceği olarak bilinen sarcoptes scabiei von hominis adlı akarın neden olduğu bulaşıcı bir deri hastalığıdır. 0,3 ile 0,5 mm. boyutunda, gözle görülmesi pek mümkün olmayan akarın neden olduğu uyuz hastalığı, akarın cilde girmesi ile oluşur. Cildin üst katmanlarında tüneller açarak ilerleyen akar, yaklaşık 4 ile 8 hafta kadar yaşar. Ancak bu süre boyunca açtığı tünellere yumurta ve dışkı bırakır.

Hatay Uyuz VakalariCİLT’TE UYUZ BELİRTİLERİ NELERDİR? 

Ciltte reaksiyona neden olan bu durum, şiddetli kaşıntıya yol açar. Tedavi edilmediğinde ise ciltte döküntü, yara ve farklı enfeksiyonların oluşmasına neden olur. Bıraktığı yumurtalar ile çoğalan akarlar, insan vücudu dışında 1 ile 2 gün kadar hayatta kalabilir. Bu yüzden, toplu yaşanan yerlerde kişiden kişiye bulaşma ihtimali çok daha yüksektir. Bu yüzden aşağıdaki belirtilerin varlığında mutlaka hekime başvurulmalıdır.

-Özellikle geceleri artan şiddetli kaşıntı,

-Cilt yüzeyinde özellikle parmak aralarında akarın yol açtığı beyaz ya da gri renkli 1-10 mm uzunluğunda çizgiler,

-Sıcak banyo ile artış gösteren kaşıntı,

-Akarın neden olduğu tünellerin üst kısmında kir birikimi, siyah nokta benzeri oluşumlar,

-Cilt yüzeyinde inci tanesine benzeyen, içi sıvı dolu lezyonlar,

-Yaygın şekilde kızarıklık, döküntü ve yara varlığı.

Screenshot 1 0YxzUYUZ HASTALIĞI NASIL TEDAVİ EDİLİR?

Uyuz hastalığı tanısının ardından hekim, genellikle krem ve losyonlardan oluşan bir tedavi düzenler. Bu krem ve losyonlar, kaşıntı şiddetinin arttığı gece saatlerinde boyundan aşağı doğru tüm cilde uygulanır. Sabah uyandığında kişinin duş alması gerekir. Bazı vakalarda hekim, oral ilaçların yanı sıra kaşıntı ve diğer semptomları hafifletmek için ek ilaçlar da verebilir. İlaçların hekimin önerdiği şekilde ve sürede kullanılması hastalığın tedavisi için son derece önemlidir.

Diyarbakır Kulp’ta heyelandan kapanan yollar açıldı Diyarbakır Kulp’ta heyelandan kapanan yollar açıldı

Editör: Ferit Aslan