Diyarbakır'da, Diyarbakır Ticaret ve sanayi Odası (DTSO') nun ev sahipliğinde 3 gün sürecek olan 1'inci Mezopotamya Gastronomi Zirvesi, “Geçmişten geleceğe Mezopotamya sofrası” adıyla başladı. 

f8611c12-903d-41f3-a0e0-698f64111e3c

DTSO binasında düzenlenen ve 3 gün sürecek olan zirveye, Amerika, Almanya, İtalya ve Beyrut’tan araştırmacıların yanı sıra eski Gıda Tarım ve Hayvancılık bakanı mehdi Eker, DTSO Başkanı Mehmet Kaya, Borsa Başkanı Engin Yeşil ve çok sayıda sivil toplum kuruluşu temsilcisi de katalıd.

Zirvenin açılış konuşmasını yapan DTSO Başkanı Kaya, son 5 yılda kentte ekonomik, sosyal, kültürel alanda dahi pek çok çalışma yaptıklarını ve çalışmalarda yereldeki meslek örgütleri, sivil toplum örgütleri, o alanda çalışan yereldeki uzmanlar ile ortaklaşarak ulusal ve uluslararası düzeyde güçlü işbirlikleri kurmaya çalıştıklarını söyledi.

96667ff2-d549-4dac-b476-202223580000

Temel hedeflerinin kentin ekonomik kalkınması olduğunu söyleyen Kaya, “Sahip olduğumuz tarımsal arazi varlığımız, tarımsal ve hayvansal ürün çeşitliliğimiz, tarihi kültürel varlıklarımız ve somut olmayan kültürel miras değerlerimiz tarım ve turizm sektörlerinde en önemli potansiyellerimiz. Aynı şekilde Diyarbakır menşeli ürünlerimiz, zengin endemik bitki çeşitliliğimiz, farklı uygarlıkların, halkların katkısı ile bugüne kadar gelen yöresel lezzetlerimiz, hala gıda ürünlerimizin birçoğunu kırsal bölgelerimizden temin etmemiz önemli avantajlarımızdır” dedi. 

c4079c51-c792-499e-899d-25bd325ce6cb

DTSO Başkanı Mehmet Kaya, Gastronominin kendilerini tüm bu potansiyelleri turizme kazandırılması ve sürdürülmesi için bir perspektif sunduğunu söyledi. Turizmin, artık sadece tarihi mekânları gezip görmekten ibaret olmadığını, deneyimlemek, tatmak, o coğrafyada yaşayanlar gibi yaşamak ve hissetmenin de turizmin bir parçası olduğunu söyleyen Kaya, “Yani Gastronomiyi hem kırsal alanlarla daha güçlü bağ kurmak hem de turizmi çeşitlendirmek için önemsiyoruz" dedi.

Zirvede düzenleme kurulu adına konuşan DTSO Genel Sekreter Yardımcısı Meryem Özdemir Ok ise, “Burası tatlıyla ekşinin, soğukla sıcağın, ekmekle katığın, geçmişle tazenin harman edildiği, farklılıklardan, çeşitlilikten doğan bir mutfak” dedi. Söz konusu mutfağın kendilerine kültürlerle, arkeolojik bulgularla, doğa ile kurulan ilişkiyle, hayvanların ve bitkilerin yaşamlarıyla farklı dillerde, lehçelerde hikayeler anlattığını söyleyen Ok, konuşmasını şöyle sürdürdü:

“Bu zirvenin ardında Diyarbakır Gastro İnovasyon Merkezi olarak son 3 yıldır yaptığımız çalışmalar var. Zirve programı için davetlerimizi yaparken bu alanda çalışan akademisyenler, araştırmacılar, kurumlar, meslek örgütleri, sivil toplum örgütleri, işletmeler, üreticiler gibi oldukça geniş bir kesim ile temas kurduk. Program boyunca Türkiye’nin farklı üniversite ve kurumlarından, bölgedeki üniversitelerimizden akademisyenler, araştırmacılar ve yerel aktörler birikimlerini bizimle paylaşacaklar. Programı, yerelin dışarıda kalamayacağı ama evrenseli anlamadan yerelden de bahsedemeyeceğimizin bilinciyle hazırlamaya çalıştık.”

ef0c7829-6e17-4730-9895-e4562e5c3a7b

Diyarbakır'daki ihalelerin incelenmesi kararlaştırıldı Diyarbakır'daki ihalelerin incelenmesi kararlaştırıldı

Gıda Tarım ve Hayvancılık eski bakanı Mehdi Eker de, şehrin mimarisinin çoğulculuğun bir arada yaşamasına izin verdiğini söyledi. Eker, “Diyarbakır şehir merkezinde Avrupa’daki şehirlerin aksine farklı ırklar bir arada yaşadı. Yani bir Ermeni ile Süryani, Kürt ile Arap yan yana oturdular bu çok önemlidir. Birilerini şehrin dışında bırakmadılar. Sur'da daracık sokaklarda sosyal kıskançlık olmadı, mütevazı bir şekilde bütün kapılar aynıdır. Kapitalist anlayışın bir yanı yok Diyarbakır'da. Taş ve bazalt Diyarbakır’ın kaderidir. Farklılıklar kavgasız bir şekilde bu kadar sene bir arada yaşadı. İnsanlığın Diyarbakır’dan öğreneceği çok şey var"dedi.

Yapılan açılış konuşmalarından sonra Mezopotamya Gastronomi Zirvesi alanında uzman akademisyenlerin sunumlarıyla devam ediyor.

Editör: Ferit Aslan