Diyarbakırlı taş ustaları kentin tarihini yaşatıyor Diyarbakırlı taş ustaları kentin tarihini yaşatıyor

Diyarbakır’ın Hazro İlçesinde müftülük yaparken Kız Kuran Kursu Hafızlık Külliyesi sorumlusu H.Y.'ye evlilik vaadiyle cinsel istismar bulunan İsmail Kaya’ya verilen 26 yıl 2 ay 15 gün hapis cezası Yargıtay tarafından onandı. 

Sözcü Gazetesinde yer alan habere göre, Yargıtay, yerel mahkeme ve bölge istinaf mahkemesi kararlarında bir isabetsizlik görülmediğini, delillerin hukuka uygun elde edildiği için hükmün onanmasına oy birliğiyle karar verdi. 

hazro2.jpg

Diyarbakır’daki yargılama aşamasında H.Y, müftünün kendisine zorla defalarca tecavüz ettiğini ve evlilik vaadiyle kandırdığını belirtirken, müftü İsmail Kaya da tecavüz iddiasında bulunan H.Y.'nin 3 ay önce eşinden boşandığını öğrendiğini, kendisinin de onunla evlenmek için iletişim kurduğunu ve rızasıyla ilişkiye girdiğini söyledi. 

Tutuklanma istemiyle Sulh Ceza Sorgu Hakimliğine sevk edilen İsmail Kaya, adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı ve hakkında Ağır Ceza Mahkemesine dava açıldı.

KADIN ŞİKAYETİNİ GERİ ÇEKTİ 

Tutuksuz yargılanan Müftü Kaya ile ilgili mahkemeye dilekçe ile başvuran H.Y, “Peşimi bırakacağını ve benimle evlenmekten vazgeçtiğini söyledi. Zorla ilişkiye girdiğimi ve fotoğraflarımı zorla çektiğini belirtmiş olsam da benim rızamla oldu, yeni boşanmıştım, bana evlilik teklif ettiği için kafam karışıktı. Şikâyetçi değilim. Zaten imam nikahı da kıymıştık. Tüm soruşturma haklarımdan feragat ediyorum” dedi.

hazro-1024x582

SAVCI, ÜST SINIRDAN CEZALANDIRILMASINI TALEP ETTİ

Savcı mütalaasında, kastın yoğunluğu, sanığın bulunduğu müftülük makamı gibi ülkemiz için önemli bir kurumu da temsil ettiği düşünüldüğünden üst sınırdan cezalandırılmasını çıplak fotoğrafların delil olarak mühürlenip saklanmasını istedi.

MAHKEME, İLK İFADELERİ TUTARLI BULDU

Mahkeme, sanığın müstehcen fotoğraflarla şantajda bulunarak kadının şikayet hakkını da engellemeye çalıştığı ve her ne kadar mağdur şikayetten vazgeçtiğini belirmiş olsa da ilk şikayetindeki ifadelerinin tutarlı ve ele geçen delillerle örtüştüğünden itibar edilmesi gerektiğine kanaat getirdi.

Mahkeme sanığı bu nedenle 26 yıl 2 ay 15 gün hapisle cezalandırıp hükmen tutuklanmasına karar verdi. Yargıtay 9. Ceza Dairesi kararın usul ve yasaya uygun olduğundan oybirliğiyle onanmasına karar verdi.

Editör: Ferit Aslan