Ferit Aslan

Diyarbakır merkez Sur ilçesinde, “Hendek-Barikat ” operasyonlarından sonra yapılan yeni konutlar mimarisi ve betondan yapılması nedeniyle tepki görürken, sadece 347 tescilli Diyarbakır evi aslına uygun restore ediliyor.

''Köroğlu Destanı'nın geçtiği yer Diyarbakır'' ''Köroğlu Destanı'nın geçtiği yer Diyarbakır''

-109Sur’un 6 mahallesinde operasyonların resmi olarak bittiğinin açıklandığı 2016 yılı Mart ayından beri başlayan ve bir kısmı biten yeniden inşa çalışmalarında tescilli yapılardaki restorasyon çalışmaları sürüyor. Sur imar koruma planına göre bazalt taşlarından yapılacağı belirtilen çok sayıda konut, betondan yapılırken, tepkiler üzerine üzerine taş kaplanmıştı. Mimari yapısı da çok eleştiri konusu olan bu konutların bir kısmı hak sahiplerine bir kısmı ise satışa çıkarıldı.

-108Sur’da, büyük kısmı Cevat Yılmaz Mahallesinde olan toplam 347 tescilli Diyarbakır evinin restorasyonu ise sürüyor. 2016 yılında başlayan ve hala devam eden restorasyon çalışmaları nedeniyle bölgenin etrafı bariyerlerle çevrilirken, Sur’da aslına uygun yapılan yapıların ise tescilli Diyarbakır evleri olduğu belirtildi.

-109

Yetkililer, geleneksel tarihi evleri aslına döndürmeye yönelik restorasyon çalışmasının sürdüğünü ifade ederek, “İlgili kurumların onayladığı projeler doğrultusunda çalışma yürütülüyor. Yapıların özgün mimari ve dokusuna uygun şekilde geleneksel tipolojiyi de dikkate alarak restorasyonu tamamlanacak. Yapılarda Diyarbakır bazalt taşları kullanılıyor” dedi.

Editör: Ferit Aslan