Ferit Aslan

Diyarbakır’da her geçen yıl yapılan sondaj çalışmalarında yer altı sularının azaldığı ve bazı bölgelerde 500 metrede ancak su çıktığı tespit edildi. 

Diyarbakır’ın içme suyu ihtiyacının nerdeyse tamamına yakını Dicle Barajından karşılanırken, yer altı su kaynaklarının her geçer yıl azaldığı ve daha derinlere çekildiği belirtildi. DİSKİ Yetkilileri, 10 yıl önce merkezdeki yerleşim birimlerinde 100 metrede çıkan suyun şimdi ortalama kent merkezi için 250-300 metreye kadar indiğini belirtiler. 

1C2Ea88Ca4D4Bc0D9F466Fb287Bc36A6 X LYer altı su kaynaklarının yaklaşık 10 yılda nerdeyse 2 kat kadar derine inmesi, yapılan sondaj çalışmalarında tespit edilirken, suyun tasarruflu kullanılması bir kez daha gündeme geldi. 

Osman Hamdi Bey'in eserine yansıyan Diyarbakırlıların giyim kültürü Osman Hamdi Bey'in eserine yansıyan Diyarbakırlıların giyim kültürü

“TEMİZ SUYA ULAŞMAK ZORLAŞIYOR”

DİSKİ, yerüstü su kaynaklarını korudukları kadar yeraltı su kaynaklarının da verimliliğini gözetmek ihtiyaca göre suyumuzu temin etmek ve israfı önlemenin görevli arasında olduğunu belirtti. DİSKİ yetkilileri, küresel ısınma, iklim değişikliği ve kuraklığın sonuçlarından en önemlisi temiz suya ulaşım ını zorladığını belirterek, şöyle dediler:

Kuyu Inkisafi 32413241“SUR’DA 580 METRE DERİNLİKTE KUYUMUZ VAR”

“Jeolojik etkilerden kaynaklanan ve bölgesel olarak yeraltı su tablasının değişim gösterdiği bilinmektedir. Önceki yıllara kıyasla yapılan sondajlarda suya erişim derinliğinin de artığı görülmüştür. Suya erişim sağlansa bile yıllar içinde su seviyelerinin düşmesinden kaynaklı 80-100 metrenin altındayken akiferin besleniminin az olduğu yerlerde suya ulaşmak için pompalarımızı daha derine indirmekteyiz. Formasyon adı verdiğimiz birimler tabakalı yapı olmakla beraber Diyarbakır’ın merkezi ve çevre ilçeleri olmak üzere farklılık göstermektedir. Sur Bostanpınarda şu ana kadar DİSKİ’nin açtığı en derin kuyu 580 metredir.  Yapılan sondajlardaki verim, tarımsal sulama ve bilinçsiz kullanımdan kaynaklanan yeraltı su kaynakların azalmış olması gerçeği de kaçınılmazdır.”

Diyarbakir Da Eyyam I Bahur Sicaklari Anzele Ye Yaradi 7049

Editör: Ferit Aslan