''Köroğlu Destanı'nın geçtiği yer Diyarbakır'' ''Köroğlu Destanı'nın geçtiği yer Diyarbakır''

Diyarbakır başta olmak üzere her yerde büyük tepkiye yol açan Esat Oktay Yıldıran adını taşıyan tabela kaldırıldı. 

Diyarbakır 5. Nolu Cezaevinde işkence ve insanlık dışı uygulamaları ile Cezaevinin dünyanın en kötü şöhretli Cezaevleri arasına girmesine sebep olan Yüzbaşı Esat Oktay Yıldıran’ın adının İzmir’in Buca ilçesinde bağlı bir köydeki okulu verilmesi büyük tepkilere yol açmıştı. AK Partililer başta olmak üzere hemen her kesimden siyasetçi ve sivil toplum kuruluşu temsilcilerinin tepkisini çeken bu olay üzerine Milli Eğitim Bakanlığı açıklama yapmıştı. 

-306

Konu ile ilgili yazılı açıklara yapan Eğitim-Sen İzmir 5 Nolu Şube Başkanı Savaş Candemir, Esat Oktay Yıldıran isminin bulunduğu tabelanın kaldırıldığını söyledi. Candemir açıklamasında, “İki gündür yaptığımız açıklamalar ve kamuoyu desteği sonucu, işkenceci Esat Oktay Yıldıran adı okuldan kaldırılmıştır. Sabah saatlerinde okul tabelaları değiştirilip, tekrar Belenbaşı İlkokulu yapılmıştır. Bu konuda duyarlılık gösteren tüm kamuoyuna teşekkür ediyoruz. Konunun takipçisi olacağız ve Okula Esat Oktay Yıldıran adının verilmesine sebep olan yetkililer hakkında suç duyurusunda bulunacağız” denildi. 

Buca ilçe milli eğitim müdürlüğünün sosyal medya hesaplarında okul tabelası ile ilgili paylaşılan fotoğraflarında kaldırıldığı görüldü.  

Milli Eğitim Bakanlığı tarafından dün gelen yoğun tepkiler üzerine yapılan açıklamada,  “Hangi dönemde alınmış olursa olsun hafızalarımızdaki derin izlerini koruyan bir dönemin yanlışlarını bugüne taşıma anlamına gelen bu kararı tasvip etmemiz mümkün değildir. Adil bir hafızayı tesis etmek ve geçmişteki acıların ürünü olan yaraları sarmak için çaba sarf etmeye devam edeceğimizin bilinmesini isteriz. Bu bağlamda 'Millî Eğitim Bakanlığı Kurum Açma, Kapatma ve Ad Verme Yönetmeliği'ne göre ad verme yetkisi olan valiliğe (İzmir Valiliği) gerekli bilgi verilmiştir." denilmişti. 

Editör: Ferit Aslan