Nazmi Kahraman

Ayşe5

Babasının dengbêj olması nedeniyle küçük yaşta müzikle tanışmış, müzik hayatına kadın cemaatlerinde ilahiler söyleyerek başlayan Ayşe Şan, şarkı söylemesine izin verilmemesi ve yaşadığı baskı dolayısıyla  çok sevdiği Diyarbakır’ı terk edip,  Gaziantep'e yerleşti.

İLK KASETİ KÜRTÇE-TÜRKÇE ÇIKARDI

Kürtçe'nin yasak olması nedeniyle radyoda Türkçe şarkılar söyleyen Şan, 1963'te ekonomik sıkıntılar nedeniyle İstanbul’a göç etti. Orada Kürtçe ve Türkçe konserler vermeyi sürdüren Şan daha sonraki yaşamında Arapça ve Farsça şarkılar da seslendirdi.

Diyarbakır’daki kazalar yüzde 70 azaldı Diyarbakır’daki kazalar yüzde 70 azaldı

Şan, ilk olarak ''Ez Xezalım'' adlı parçayla ünlendi, daha sonra Kürtçe-Türkçe ilk kasetini çıkarttı ancak tanınması, üzerindeki baskıları n artması üzerine Türkiye’yi terk ederek Almanya’ya gitti.

BAĞDAT'A GİTTİ

Orada 18 aylık kızı Şahnaz’ı kaybetti. Bir süre sonra üç çocuklu bir anne olarak İstanbul’a geri döndü. Bu kez, baskılarının yanı sıra söylediği şarkılar nedeniyle de tehditler ile karşılaştı.

1979 yılında Bağdat’a gitti ve Bağdat’ın Sesi Radyosu’nda ''Eyşana Eli'' adıyla sesini duyurmaya başladı. Bağdat, Musul, Hewlêr, Duhok’ta konserler verdi. 18 Aralık 1996'da İzmir’de kanser nedeniyle öldü.

Doğduğu şehre gömülmeyi vasiyet etti, ancak bu yerine getirilemedi.

Editör: Nazmi Kahraman