Özgür Ayaydın

Akaryakıttaki Özel Tüketim Vergisi (ÖTV)’nin yüzde 2.5’dan yüzde 7.5’a çıkarılması Diyarbakır’da, 13 gün önce zamların yapıldığı toplu taşıma ve ekmeğe zammı bir daha gündeme getirdi. ÖTV zammına, Halk Otobüsleri Kooperatifi ve DESOB Başkanından sonra HÜDAPAR Genel başkan Yardımcısı ve Memur-Sen il başkanından da tepki geldi. 

"Artış, ulaşım ve ekmeğe zammı gündeme getirecek"

6ae71ce4-a6bf-4cfc-84a5-c12208c96af9

“Mesut hoca devam ederse Diyarbakır’dan ev tutacağız” “Mesut hoca devam ederse Diyarbakır’dan ev tutacağız”

Diyarbakır Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (DESOB) Başkanı Alican Ebedinoğlu, akaryakıttaki ÖTV’nin artırılması bütün piyasayı etkileyeceğini söyledi. 

Mazot ve benzine yapılan bu ÖTV artışının devülasyon şeklinde olduğunu söyleyen Ebedinoğlu, “Şu anda hem dövizin artışı, hem yakıtın artışı piyasayı olumsuz etkileyecektir. Ticaret durma noktasına gelmiştir. Diyarbakır’ın istihdamının büyük kısmı inşaat ve tarım sektörü üzerinedir. Yakıttaki ÖTV artışı inşaatların durması ve çiftçinin zor durumda kalması demektir. Biz daha 13 gün önce ekmek ve toplu taşamaya zamlar yapmıştık ama bu ÖTV artışı ile yeniden zamlar gündeme gelecek” diye konuştu.  

“Dayanacak gücümüz kalmadı, bu gidişle kontak kapatacağız”

3293648a-fffe-4d1e-ab51-537b0b1fb8c8

Diyarbakır Halk Otobüsleri Kooperatifi Başkanı Mehmet Pervane, son yapılan ÖTV artışı ile artık iş yapamaz hale geldiklerini belirterek, “Araç fiyatları, parça fiyatları bu kadar zamlanmışken bir de ÖTV’nin katlamalı zammı geldi. 20 günde mazot 23 liradan 33 liraya çıktı. Yapılan toplu ulaşım zammı daha cebimize girmeden ÖTV artışı ile karşılaştık. Pazartesi günü yönetimi toplayacağız. Yeni tarife güncellemesi gündeme gelebilir. Dayanacak gücümüz kalmadı, bu gidişle kontak kapatacağız.” dedi. 

Memur-Sen ve HÜDAPAR’da tepkili

1b13b360-d604-4913-9b55-4d33f77b3b3f

Memur-Sen Diyarbakır İl Başkanı Ramazan Tekdemir sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, “Ekonomiye sağlam ve acil bir çıpa lazım. Bir tür türbülans halinin neden olduğu kayıplar derinleşmeden önlem alınsın. Çalışanların kazandıkları kaybettiklerini karşılasın ki bir anlamı olsun. Dün 15 Temmuz’un yıl dönümünde gece yapılan #zamlar ise ayrıca ve farklıca bir ‘ayıp’tır” dedi. 

“Örtülü ‘IMF Yol Haritası’ uygulamakla selamete ulaşamazsınız”

33d97d45-020c-441d-b534-c4ab97543249

HÜDAPAR Genel İdare Kurulu Üyesi Şeyhmus Tanrıkulu ise sosyal medya hesabından, “Kemer sıkma politikasını açlık sınırı altında yaşamaya mahkum ettiğiniz dar ve sabit gelirlilere mi uygulayacaksınız! Örtülü IMF Yol Haritasını uygulamakla sahili selamete ulaşamazsınız. Gelir dağılımındaki makası açmakla bir yere varamazsınız. Faize ve borçlanmaya son verin” mesajını paylaştı.

Editör: Ferit Aslan