Ferit Aslan

Diyarbakır’ın, “Şark Bülbülü “olarak bilinen sanatçısı Celal Güzelses'in merhum oğlu Erdem Güzelses’in vasiyeti ve DİTAV’in girişimleri ile 65 yıl sonra ilk kez Celal Güzelses’in adı bir sokağa verildi.

P H O T O 2024 02 02 16 26 33Diyarbakır’lı sanatçı Celal Güzelses’in oğlu merhum Erdem Güzelses’in vasiyeti üzerine Diyarbakır Tanıtma Kültür ve Yardımlaşma Vakfı (DİTAV) merkez Sur Belediyesine başvurarak Celal Güzelses’in adının yaşadığı sokağa verilmesini talep etti. 

Sur Belediye Meclisinin kararını Diyarbakır Valiliği onaylarken, Cami­i Nebi Mahallesi, Kıbrıs Caddesi üzerinde bulunan 3. çıkmaz sokağa "Celal GÜZELSES" yazılı tabela asıldı. 

Diyarbakır Çınar’da operasyon: 6 gözaltı Diyarbakır Çınar’da operasyon: 6 gözaltı

Whatsapp Image 2024 02 02 At 16.04.49Sokağa Celal Güzelses adının verilmesi ile birlikte öldükten 65 yıl sonra merhum oğlunun vasiyetinin yerine getirilmesi anlamında Diyarbakır’da ilk kez Celal Güzelses’in adı bir sokağa verilmiş oldu.

Sokağın açılışı bugün yapılırken, daha sonra Celal Güzelses’in vefatı anma programı için DİTAV Kültür Sanat Evine geçildi. Oradaki anma programında Bedri Ayseli, İbrahim Macit ve Yervant Bostancı’nın Celal Güzelses’in eserlerini de seslendirildiği bir müzik dinletesi gerçekleştirildi. . 

Whatsapp Image 2024 02 02 At 16.04.16Diyarbakır’da DİTAV tarafından düzenlenen Celal Güzelses’i anma programı, aynı adı taşıyan  torunu Celal Güzelses’in “Ben Celal GÜZELSES” adlı kitabı imzalaması ile sona erdi. 

Whatsapp Image 2024 02 02 At 16.04.47CELAL GÜZELSES KİMDİR?

Celal Güzelses, 1900 yılında Diyarbakır Reisoğlu Mahallesi 17 nolu evde dünyaya geldi. Esas ismi Mehmet Celalettin olan Celal Güzelses'in babası Derviş Hasan, annesi Latife Hanım'dır. Babası tarafından mahalle mektebine verilen Celal Güzelses, 1. Dünya Savaşı yıllarında Rüştiyenin kapatılmasıyla öğrenimini tamamlayamadı. Okula giderken 1913'ten 1921'e kadar Diyarbakır Ulu Camii'de müezzinlik yaptı.

1931 yılında Karındaş Mahmut'un Diyarbakır şivesini taklit ederek doldurduğu plak Diyarbakır halkından oldukça tepki almıştı. Celal Güzelses bu plağa olan tepkisini dile getirmek için İstanbul'a plak doldurmaya giderek ilk plağını doldurdu. İlk plağının gördüğü ilgiden sonra diğerleri geldi. 20’nin üzerinde plak doldurdu.


Ex L D P Ku Vo A I Q J65Celal Güzelses Bayındırlık Bakanı Feyzi Pirinçcioğlu'nun ısrarıyla 1917'de bir tesadüf sonucu tanıştığı Mustafa Kemal Paşa’dan "Şark Bülbülü" ünvanını aldı. 1934 yılında soyadı kanunun kabulü ile de “Güzelses” soyadını aldı.

Celal Güzelses 22 haziran 1943 tarihinde Diyarbakır Halk Musiki Cemiyetini bir kaç arkadaşı ile birlikte kurdu. Yedi yıl cemiyette arkadaşlarıyla çalışmalar yaptı. 1950'de cemiyete yapılan resmi ödenekler ve belediye yardımlarının kesilmesi üzerine cemiyetten ayrıldı. 1956 yılında kendisinden ayrılan arkadaşlarının Yıldız kulübünde toplanması Celal Güzelses’i çok üzdü. Ulu cami başmüezzinliği için vilayete başvuruda bulundu. Bu görevi vefatına kadar sürdü. 1 Şubat 1959 günü Diyarbakır’da vefat etti. Cenazesi Şeyhi Zeki Efendi'nin metfun bulunduğu kabrinin alt kısmına defnedildi.

Editör: Ferit Aslan