Ermeni cemaatinin önemli azizlerinden biri olan ve Kürtler tarafından “Xıdır Nabi” olarak ta bilinen Surp Sarkis bayramının kutlandığını biliyor muydunuz. 

Diyarbakır Kültür Varlıklarını Koruma Derneği (DKVD), sosyal medya hesabında bugün Ermeni Aziz Surp Sarkis’in hikayesine yer verdi. DKVD’nin X hesabında yapılan paylaşım şöyle:

Whatsapp Image 2024 02 02 At 21.32.58 (2)

“GENÇLERİN İMDADINA YETİŞEN KOMUTAN”

Surp Sarkis veya Aziz Sarkis Ermeni azizlerinden biridir, halk arasında gençlerin ve askerlerin sevgi hamisi olarak bilinir. Surp Sarkis, evlenme çağındaki genç kızların ve genç erkeklerin rüyalarında eş adaylarını görmeleri ile ilgili anlatımlarla, kız kaçıran ismiyle ve gençlerin imdadına yetişen komutan olarak tanınır.

Mezopotamya Bulvarı Yeşil Kuşak Projesi Mezopotamya Bulvarı Yeşil Kuşak Projesi

Whatsapp Image 2024 02 02 At 21.32.58 (1)

Surp Sarkis, Kürtler arasında Xıdır Nabi olarak bilinir. Müslüman Kürtler arasında bu gelenek unutulmuş olsa da Ezidi Kürtler hala bu günü bir festival gibi kutlar. Ezidilikte Hıdır Nebi ve Hıdır İlyas beyaz ata binen iki azizdir (Xıdır Nebî û Xıdır Eylas siyarê hespêd boz). Birincisi arzuların gerçekleştiricisi ve aşıkların koruyucusu, ikincisi ise denizde seyahat edenlerin koruyucusudur. Bazen iki kardeş, bazen de bir baba ve oğul olarak görünürler. Ancak bazıları onların tek bir kişi olduğuna inanır.

Whatsapp Image 2024 02 02 At 21.32.58 (3)

“AŞIKLARIN HAMİSİ OLARAK BİLİNİR”

Geçmişi İslam öncesi antik çağlara kadar uzanan "Cejna Xidir Nebî Xidir îliyas" bir aşk ve arzuların yerine getirilmesi festivalidir. Hıdır Nebi aşıkların hamisi olarak kabul edilir, seven kalpleri yeniden bir araya getirir ve onların aziz arzularını yerine getirir. Onun aracılığıyla ve onun yardımıyla ilahi emir ve insanların kaderi ortaya çıkar. Efsaneye göre, bu gün gençler Hıdır Nebi'ye dua ile yönelir ve gece için düz ve tuzlu bir "Totika Şor" yerlerse, nişanlılarını rüyada görebilirler.

Whatsapp Image 2024 02 02 At 21.32.58“HASTALARIN, YOLCULARIN VE MAHKUMLARIN KORUYUCUSU”

Hıdır İlyas, hastaların, yolcuların ve masum mahkûmların koruyucusu olarak kabul edilir. Alipaşa Mahallesinde bulunan Surp Sarkis Kilisesinin bazı belgelerde Hızır İlyas Kilisesi olarak anılması bu geleneğin yakın tarihe kadar Diyarbakır’da da yaşandığını düşündürüyor. Öyle ki Surp Sarkis Kilisesinin kuzeyinde bulunan Karabulut Sokağın önceki adı Hızır İlyas Sokağıdır.

DKVD'nin paylaşımlarını bu linkten takip edebilirsiniz

Editör: Ferit Aslan