Diyarbakır'da akıl ve zeka oyunları Diyarbakır'da akıl ve zeka oyunları

Otoban ve hızlı tren ağından mahrum bırakılan Diyarbakır’ın yılda 70 milyon dolarlık doğal taş ihracatını yaptığını ve 3 bin kişinin bu sektörden istihdam edildiğini biliyor muydunuz?

0x0-1655124448955

ORTADOĞU DOĞAL TAŞ PAZARINDA ÖNEMLİ YEREL SAHİP

Diyarbakır’da, madencilik sektörü, kentin sanayisinde ve ihracatında oldukça önemli bir paya sahip. Diyarbakır Organize Sanayi Bölgesinde faaliyet gösteren 20 firma Ortadoğu doğal taş pazarında önemli bir pazara sahiptir. Sektör , Diyarbakır’da, istihdam, ihracat ve üretim verileri açısından lider sektörlerden biri konumunda. 

mermer-aa-1954951

70 MİLYON İHRACAT, 3 BİN İSTİHDAM

Diyarbakır’daki firmaların bir kısmı doğal taş ihracatında Türkiye’de ilk 10 firma arasında yer alırken, mermer sektöründe yıllık ortalama 70 milyon dolarlık ihracat yapılıyor. Yaklaşık 3 bin kişinin istihdam edildiği bu sektörde, Tarım ve Orman Bakanlığı’nca verilen madencilik esaslı orman ve mera izinleri de alınamıyor. 

RUHSATLAR, GÜVENLİK SORUŞTURMASINA TAKILIYOR

Madencilik sektöründeki ruhsat işlemleri için yapılan güvenlik soruşturmaları çok uzun sürerken, ruhsatlar 3-5 yıl içinde veriliyor yada hiç verilmiyor. 1980’lerden bugüne kadar kapsamlı bir şekilde güvenlik soruşturmaları yapılarak, soruşturmalara göre mevcut ruhsatlar da iptal ediliyor. 

mekanlari-susleyen-sektor-dogal-tas-ve-mermer-76721

10 YILDIR MERMER FABRİKASI AÇILAMIYOR

Diyarbakır’daki iş insanlarını temsil eden sivil toplum kuruluşları, maden ruhsatları ile ilgili yaşanan sorunların çözümü için pek çok girişimde bulunulmasına rağmen çözüm üretemedi. Sorunun çözülememesi nedeniyle son 10 yıldır Diyarbakır’da yeni mermer fabrikası açılamıyor. 

Editör: Ferit Aslan