Diyarbakır'daki binlerce yıllık tarihe sahip Hilar ve Bırkleyn Mağaraları, o  atmosferi solumak, tarihe kısa bir yolculuk yapmak istiyorsanız sizleri bekliyor.

Diyarbakır'ın Ergani ilçesinde yer alan ve 1. derece arkeolojik sit alanı olarak tescillenen yaklaşık 12 bin yıllık Hilar Mağaraları, Anadolu'nun en eski mağara yerleşimlerinden biri. Neolitik Çağ'a ait eserlerin bulunduğu, kaya mezarları ve kabartmaların olduğu mağaralar, göçebelikten yerleşik yaşantıya, avcılık ve toplayıcılıktan besin üretimine geçilen önemli bir tarihsel döneme şahitlik ediyor.

Ergani Kaymakamı ve Belediye Başkan Vekili Ahmet Karaaslan, mağaraları'nın çok önemli bir tarihi yapı olduğunu söyledi.

Mağaranın yanında ilk tarımın yapıldığı yer olan Çayönü Höyüğü'nün bulunduğunu anlatan Karaaslan, şöyle dedi:

"Hilar mağarası ve Çayönü, ikisi iç içe, aynı zamanda tarihsel bir gelişimi de açıklıyor. İlk yerleşimden mağaralardaki yaşama kadar olan bir evreyi gösteriyor. Onun için ikisi de tarihi anlamda çok önemli. İki lokasyonun yan yana olması da buranın eskiden beri insanların kullandığı, yerleşik hayata geçtiği yerler olarak tarihteki önemini koruyor. Biz de bunu göstermeye çalışıyoruz. Hilar Mağaraları da bu açıdan önemli.''

Karaslan, Hilar Mağaraları'nın turizm potansiyelini artırmak amacıyla çalıştıklarını söyledi.

Diyarbakır'da akıl ve zeka oyunları Diyarbakır'da akıl ve zeka oyunları

BIRKLEYN MAĞARALARI

bırkleyn

Antik Çağ'da yerleşim yeri olarak kullanılan Bırkleyn Mağaralarının da Diyarbakır'ın Lice ile Bingöl'ün Genç ilçeleri arasında yer aldığını ifade eden Karaaslan, mağaranın M.Ö. 6 bin yılllık geçmişi olduğunu, mağaralarda Asur Kralları I. Tiglat-Pileser ve III. Salman Nassar'ın egemenliklerinin nişanesi olarak yaptırdıkları kabartma ve çivi yazılarının olduğunu kaydetti.

Bırkleyn Mağaraları, sporcular tarafından doğa yürüyüşü, yaz aylarında ise sıcaktan bunalan vatandaşların serinlemek için tercih ettiği mesire alanlarının arasında bulunuyor.

bırkleyn1


 

Editör: EYYUP KAÇAR