Diyarbakır'da sur dışında henüz yapılaşma yokken, ana kapılarının sabah açılıp akşam kapandığı dönemlerde Ermeniler tarafından açılan Sinek Fırını'nda, nar gibi kızarmış lezzetli ekmekler pişirilmeye devam ediyor.

Sinek Fırını 2

Bundan tam 160 yıl önce Lalebey Mahallesi'nde, 3'üncü yüzyıldan kalma Meryem Ana Kilisesi'nin tam karşısında yapıldı.  Ermeniler tarafından yapılan tarihi fırının üzerinde 1864 yazıyor. Fırın zaman içinde geçirdiği bir kaç değişim dışında hala dimdik ayakta. Ermenilerden sonra uzun yıllar Mehmet Çelik ve oğlu Zeki Çelik tarafından işletildi. Mehmet Çelik vefat edince, görevi oğlu Zeki devraldı. Aradan yıllar geçti... Zeki Çelik, fırını geçen yıl Mehmet Canbey'e devretti. 

Sinek Fırını 10

Bir yıl önce tarihi Sinek Fırını'nı devralan 20 yıllık fırın işletmecisi Canbey, Diyarbakır, Mardin, Muş gibi illerde fırıncılık yapmış, hayali İstanbul'da bir fırın açmak ve Diyarbakır Ekmeklerini orada yapmak. Tarihi bir fırına sahip olmanın apayrı bir duygu olduğunu belirten Canbey, "Burası benim beşinci fırınım. Sinek Fırın'ın Diyarbakır tarihinde önemli bir yeri var. Ancak fırında ilk yapılışına göre üç kez değişiklikler olmuş. Mesela şu anda ekmek pişirdiğimiz ocağın altında orjinal ocağı duruyor. Zamanla etrafı dolunca eski ocak aşağıda kalmış. Ustalar rahat çalışamayınca, üzerine yeni bir ocak daha yapılmış."

Sinek Fırını 1

Mehmet Canbey, fırını devraldığı günden bu yana bir çok duygusal olaya tanıklık etmiş. Özellikle şehir dışında yaşayan bir çok Diyarbakırlının kendilerini ziyaret ettiğini anlatan Canbey, şöyle dedi:

Sinek Fırını 5

"Buraya gelenler eski fotoğrafı görünce ağlamaya başlıyorlar. Özellikle çocuklukları burada geçmiş Diyarbakır dışında yaşayan yaşlılar çok geliyor. Çocukları, tounlarıyla geliyorlar. Onlara eski anılarından söz ediyorlar. Yaşadıkları sokakları, ekmek aldıkları Sinek Fırını'nı anlatıyorlar. Tabi bu sırada çok duygusal anlar yaşanıyor. Sıcak ekmek alıp tadına bakıyorlar. Onlar anılarını anlatırken, çocukluklarının bir film şeridi gibi gözlerinin önünden geçtiğini hissedebiliyorsunuz. Biz de onlarla duygulanıyoruz. Dile kolay bu fırın tam 160 yıldır faaliyette. Kim bilir belki bir o kadar daha devam eder."

Sinek Fırını 3

İnce Tırnak, Mahalle Nişanı, Çift Başlı Kılıç, Tek Başlı Kılıç, Çakır ve Tandır ekmekleri. Tarihi Sinek Fırınında 160 yıldır nar gibi kızarmış, kokusu tüm mahalleye yayılan ekmekler pişirilmeye devam ediyor. 

Diyarbakır’a, deprem için alındılar başka yere gönderildiler Diyarbakır’a, deprem için alındılar başka yere gönderildiler

Sinek Fırını 9

Sinek Fırını 4

Sinek Fırını 7

Sinek Fırını 8

Editör: HABER MERKEZİ