Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi tarafından restorasyon çalışmaları sürdürülen Diyarbakır Surların'da önemli ilerleme sağlanırken, 7. Etap çalışmaları Keçi Burcu'nun geçici bir süre ziyaretlere kapatılmasına neden oldu. 

Keçi Burcu Sanat 5

İlkbaharın gelmesiyle birlikte bir çok yerli ve yabancı turisiti ağırlamaya hazırlanan Diyarbakır'da UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesinde yer alan tarihi surlarda başlatılan çalışmalar da devam ediyor. Çalışmalar nedeniyle tarihi Sur İlçesinde bulunan Keçi Burcu Sanat Merkezi ziyaretlere kapatıldı. 6 Şubat Kahramanmaraş merkezli depremlerde bazı bölümleri yıkılan ve tehlike arz eden burcun zarar gören bölgeleri de restore ediliyor. Sur esnafı, restorasyon çalışmaları devam eden tarihi mekanların biran önce tamamlanarak hizmete açılmasını istiyor.

Keçi Burcu Sanat 1

Geçmişte bir dönem Şemsiler Tapınağı da olarak kullanılan Keçi Burcu, son dönemlerde sanat merkezi olarak hizmet veriyordu. Keçi Burcu Sanat Merkezi, geride bıraktığımız süreçte dünyaca ünlü ressam Ahmet Güneştekin'in "Hafıza Odası" ve dünyaca ünlü fotoğraf sanatçısı Steve McCurry'nin son 30 yılda çektiği fotoğraflarının yer aldığı "Benim özüm insan" isimli fotoğraf sergisine de ev sahipliği yapmıştı. 

Diyarbakır Kulp’ta heyelandan kapanan yollar açıldı Diyarbakır Kulp’ta heyelandan kapanan yollar açıldı

Keçi Burcu Sanat 3

KEÇİ BURCU'NUN TARİHÇESİ;

Mardin Kapısı’nın doğusunda, yontulmuş kaya kütlesinin üzerinde yer alır. Surlardaki burçların en eski ve en büyüğüdür. Yapım tarihi tam olarak bilinmeyen burcun üzerinde, 1223 yılında Mervanoğlu tarafından onarıldığını belirten bir yazıt yer almaktadır. 11 kemerli bu burcun bir dönem tapınak olarak kullanıldığı sanılmaktadır. (Şemsiler Tapınağı) Sütun başlıklarında kullanılan formlar Roma Dönemine ait kullanımları hatırlatması devşirme olarak kullanıldığı düşünülebileceği gibi İslam Öncesi Döneme ait bir yapım olması da muhtemeldir. Burç, diğer Dışkale burçlarına göre oldukça sade tutulmuş ve süslemeye büyük oranda yer verilmemiştir. Yer yer sülüs yazı ve kuş figürü karşımıza çıkmaktadır.

Keçi Burcu Sanat 4

Editör: HABER MERKEZİ