Özgür Ayaydın

Zerzevan Kalesi’nde dokuzuncu yılına giren kazılarda, ortaya çıkarılan önemli tarihi eserlere yenileri eklendi.

Son kazılarda Mitras kutsal alanında 1800 yıl öncesine ait olduğu belirlenen iki ameliyat aleti bulundu. Bu aletlerin bulunması, bölgede bir askeri  hastanenin varlığı konusunda da ipuçları veriyor. Zerzevan Kalesi Kazı Başkanı Doç.Dr. Aytaç Coşkun, bu ameliyat aletlerinin bölgedeki kazılarda ilk kez bulunduğu açıkladı.

Coşkun, şöyle dedi:

“Zerzevan Kalesi Kazılarında bu yıl çok önemli bulgulara rastladık. Bunlardan en önemlisi yeni ortaya çıkardığımız ameliyat aletleri. Burası bir Roma Garnizonu ve askeri bir yerleşim. Lejyoner birliğinden yaklaşık 1200 asker burada kalmış. Biz biliyoruz ki; askerlerin içinde askerlerle birlikte hareket eden profesyonel doktorlar var. Burada muhtemelen bir çok operasyonlar yapılıyor. Çünkü hem savaş zamanı yaralanmalar hem antremanlar sırasında yaralanmalar oluyor. Bu nedenle büyük bir ameliyathane olmalı. Bu aletler de Mitras kutsal alanında ortaya çıkarıldı. Tabi bunlar küçük aletler. 11-12 santim civarında. Bulduğumuz aletlere baktığımız zaman iki tarafı da kullanılıyor. Çünkü zamanla yarışıldığı için zamanlama sıkıntısından dolayı genelde ameliyat aletleri iki taraflı yapılıyor. Bir tarafı bizim bulduğumuz aletler için söylüyorum, delmek için diğer tarafı spatül deriyi kaldırmak ve kesmek için kullanılıyor. Ve önemli ameliyatlar bu aletler kullanılarak yapılıyor. Aletler bronzdan yapılmış. Ve hem delici kısmı hem de kesici kısmının oldukça keskin olduğunu görüyoruz. Tabi çalışmalarımız devam edecek. Mutlaka bu operasyonların yapıldığı hastanede ortaya çıkarılacak. Özellikle çok fazla askerin bulunduğu bu tip yerlerde yaralanmalar olduğu için bu tip aletlerden kazılar devam ettikçe çok sayıda bulacağız. Amacımız ameliyat ve tedavilerin yapıldığı mekanı ortaya çıkarmak.”dedi.

Diyarbakır'da yıkılan Yoldaş Apartmanı'nın müteahhidi yargılanıyor Diyarbakır'da yıkılan Yoldaş Apartmanı'nın müteahhidi yargılanıyor

Zerzevan Kalesi’ndeki kazılar 30 ekibin katılımıyla devam ediyor.

Editör: HABER MERKEZİ