Diyarbakır’da, 9-11 Kasım tarihleri arasında yapılan, “1.Mezopotamya Gastronomi Zirvesi” sonuç bildirisi açıklandı. 50 kurumun katıldığı zirvede 4 ana başlık öne çıktı.

ZİRVEYİ KİMLER DÜZENLEDİ

546012f1-3baa-4108-be86-416f3bd8e487

Gastronomi zirvesini, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ile Karacadağ Kalkınma Ajansı desteği ile kurulan Gastro İnovasyon Merkezi ev sahipliğinde, Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası, Özyeğin Üniversitesi Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü ve Yerküre Yerel Çalışmalar Bilimsel Araştırma Kooperatifi düzenledi. 

Mezopotamya Bulvarı Yeşil Kuşak Projesi Mezopotamya Bulvarı Yeşil Kuşak Projesi

ZİRVEYE 50 KURUM KATILDI

Diyarbakır’ın ev sahipliğinde yapılan zirveye, Türkiye’nin dört bir yanından ve yurtdışından büyükelçilikler, kamu kurumları, sivil toplum örgütleri, kooperatifler, akademisyenler, öğrenciler başta olmak üzere 300’ün üzerinde insan ve 50’nin üzerinde kurum katıldı. 

Üç gün süren, sekiz oturum, bir sunum ve iki söyleşinin yer aldığı, 37 bilim insanı ve gastronomi alanında çalışan şef ve araştırmacı bilgi ve deneyimlerini aktardı.  

0f13ce58-05f1-450e-bcda-f0a5f364cbaf

ZİRVEDE 4 ANA BAŞLIK ÖNE ÇIKTI

Zirvenin sonuç bildirisinde, gastronomi alanına çok farklı yönlerden yaklaşılması gerektiğine dair bir perspektif oluştuğu ve bu perspektif salonla sınırlı kalmadığı belirtildi. Zirvede tarım, tarih ve kültürel miras, Mezopotamya mutfağı, coğrafi işaretli ürünler ve gelecek anahtar kavramları etrafında dört ana başlık öne çıktığı belirtildi.  

"DİYARBAKIR’IN TARİHSEL ÖÖNEMİNE FAZLA VURGU YAPILMALI"

5052774d-3ce7-4c0c-a4cb-1a0e51196be6

Diyarbakır’ın gastronomi bağlamında tarihsel öneminin daha fazla vurgulanması ve bu tarihin bugünün soruları ışığında yeniden ele alınması gerektiği belirtilen sonuç bildirgesinde, “Buna ek olarak, olanca zenginliği içinde sözlü tarih çalışması yapmanın da gündelik yaşam örüntülerini geleceğe aktarmak için ne kadar kıymetli olduğunu hatırladık” dedi.  

bb98e624-c0dc-423f-851b-1af851d8583d

“ŞEHİR MUTFAĞI” DEĞİL, “MEZOPOTAMYA MUTFAĞI”

Diyarbakır'da gastronomi alanında yapılan çalışmaların bir “şehir mutfağı” değil, “Mezopotamya mutfağı” konseptiyle ele alınmasının daha doğru olacağı kanaatine varıldığı belirtilen sonuç bildirisinde, “Bölgenin maruz kaldığı eşitsizliklerden tutun da paylaştığı tarih, coğrafya ve iklime kadar ortaklaştıran unsurlarını öne çıkararak “Mezopotamya Mutfağı”nı bir etnografik kavram olarak geliştirmek gerektiğini saptadık” denildi. . 

“KÖYLÜ VE KÜÇÜK ÜRETİCİYİ DESTEKLEMEK”

Zirvenin sonuç bildirgesinde, coğrafi işaretli ürünler ile ilgili daha sistematik ve bütüncül çalışmalar yapmak, menşe ürünlere yönelmek, tarımsal geliri artırmak ve küçük üretici ve köylüyü destekleyecek bir mekanizma olarak kurgulamak ortak düşüncesine ulaştıkları vurgulandı. Zirvenin sonuç bildirgesinde devam ile şöyle denildi:

“Dördüncü ve son olarak; herkesin temiz ve güvenli gıdaya eşit ulaşabileceği, mutfağın kırsal kalkınmanın hayati bir unsuru olarak toplumsal dönüşüme eşlik edeceği gelecek için çalışmamız gerektiğini, Diyarbakır Gastro İnovasyon Merkezi’nin bu konuda ön açıcı bir kurum olacağına olan inancımızı bildirdik.” 

Editör: Ferit Aslan