Yukardan bakıldığında Kalkan Balığına benzeyen Diyarbakır surlarının çevre uzunluğu 5.5 kilometredir. 82 burcu bulunan surların dışarıya açılan dört ana kapısı bulunuyor.

Kuzeyde Dağ Kapı (Harput), batıda Urfa (Rum) Kapı, güneyde Mardin (Tell) Kapı, doğuda ise Yeni- kapı (Dicle ve Şat) kapısı yer alıyor. Bunlardan urfa kapısının bir fotoğrafı 1865’ten 1919’a kadar yayımlanan Alman Ordusuna ait bir dergiden yer aldığı öğrenildi.

Paylaşım Antoloji Diyarbakır'dan geldi. Antoloji Diyarbakır, fotoğrafı sosyal medya hesabından, "Tarih bilgisi net değil. 1865’ten 1919’a kadar yayımlanan Alman Ordusuna ait bir dergiden alınmış. Fotoğrafın sağında görünen yapı İpekoğlu Hamamı." bilgisiyle paylaştı. Sayfa, bu fotoğraf için Bedran Doko ismini kaynak olarak gösterdi. 

Aynı sayfa, Urfa Kapı'nın bir başka fotoğrafını ise "Urfa Kapı. Solda İpekoğlu Hamamı, Sarı Saltuk Türbesi sağ Tarafta Kastal."şeklinde paylaştı. 

Urfa Kapı 1

Tarihçesinde "Ejder kabartmaları, boğa başları ve kartal motifleri kapıya abidevi bir görüntü vererek gücü sembolize etmiştir." denilen Urfa Kapı'nın kısa tarihçesi ise şöyle: 

Diyarbakır’da bulvar ve caddelerde yol çizgileri yenileniyor Diyarbakır’da bulvar ve caddelerde yol çizgileri yenileniyor

"Kalenin batısında bulunan Urfa Kapısı, kitabesine göre Artuklu Hükümdarı Karaslanoğlu Artukoğlu Muhammed tarafından 1183-1184 yılında yaptırılmıstır. Kapı üç girişlidir. Kuzey tarafta yer alan girişin kentle, güneydekinin ise Meryem Ana Süryani Kadim Kilisesi ile bağlantılı olduğu söylenir. Kuzey girişi 5.yüzyıla tarihlenmektedir. Kapı üzerinde yer alan bir kitabeye göre, Artuklu döneminde hükümdar Sultan Mehmet tarafından onarılmış ve üzerinde stilize edilmiş insan ve hayvan figürleri bulunan demir kapı kanatları eklenmiştir. Diğerlerinden daha farklı ve büyük olan ortadaki kapının ise Osmanlı döneminde “Saltanat” yâda “Humayun” kapısı olarak işlev gördüğü, padişahın sefer zamanlarında açılıp sonrasında örtüldüğü söylenmektedir."

Editör: HABER MERKEZİ