Diyarbakır, Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde yer alan ve Türkiye’nin en büyük dördüncü şehri olan bir kent. Kültür, sanat, edebiyat, din ve medeniyetlerin beşiği olan bu şehir, hem tarihi hem de doğal güzellikleriyle göz kamaştırıyor. Diyarbakır’da gezilecek yerler arasında, Dünya’nın en eski tapınağı Göbeklitepe’ye benzerliğiyle dikkat çeken Körtik Tepe, UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde yer alan Diyarbakır Surları, tarihi camiler, kiliseler, medreseler, hanlar, köprüler, kaleler, mağaralar, parklar, kaplıcalar ve daha birçok yer bulunuyor. Diyarbakır’da yapılacak şeyler arasında ise, lezzetli yemeklerini tatmak, dengbej dinlemek, alışveriş yapmak, kayak yapmak, fotoğraf çekmek ve doğa yürüyüşü yapmak sayılabilir. Diyarbakır’a her yıl yüz binlerce yerli ve yabancı turist akın ediyor. Siz de Diyarbakır’ı keşfetmek istiyorsanız, işte size Diyarbakır gezisi için rehber…

DİYARBAKIR’DA GEZİLECEK TARİHİ YERLER

Diyarbakır, tarihi dokusuyla sizi büyüleyecek bir şehir. Diyarbakır’da gezilecek tarihi yerler arasında, şunları öneriyoruz:

·        Diyarbakır Surları: Diyarbakır’ın simgesi olan surlar, 5,5 kilometre uzunluğunda ve 82 burçtan oluşuyor. Surların tarihi M.Ö. 3000 yıllarına kadar uzanıyor. Surların üzerinde yürüyerek şehri kuşbakışı görebilir, burçlarda fotoğraf çekebilir ve tarihi atmosferi yaşayabilirsiniz.

·        Ulu Camii: Diyarbakır’ın en eski camisi olan Ulu Camii, 639 yılında Bizanslılar tarafından yapılan bir kilisenin camiye çevrilmesiyle ortaya çıkmıştır. Caminin mimarisi, sanatı ve tarihi çok etkileyicidir. Caminin içindeki ahşap minber, mihrap, kürsü, sütunlar ve yazıtlar görülmeye değerdir.

·        Ziya Gökalp Müze Evi: Diyarbakır’ın ünlü düşünürü, yazarı ve siyasetçisi Ziya Gökalp’in yaşadığı ev, müze olarak ziyarete açılmıştır. Müzede, Ziya Gökalp’in hayatı, eserleri, fotoğrafları, kişisel eşyaları ve anıları sergilenmektedir. Müze, Diyarbakır’ın kültür ve edebiyat tarihine ışık tutmaktadır.

·        Hasan Paşa Hanı: Diyarbakır’ın en büyük ve en güzel hanı olan Hasan Paşa Hanı, 1572 yılında Hasan Paşa tarafından yaptırılmıştır. Hanın mimarisi, taş işçiliği ve süslemeleri çok görkemlidir. Hanın içinde kafeler, restoranlar, hediyelik eşya dükkanları ve el sanatları atölyeleri bulunmaktadır. Hanın avlusunda oturup çay içebilir, dengbej dinleyebilir ve alışveriş yapabilirsiniz.

·        Zerzevan Kalesi: Diyarbakır’ın Çınar ilçesinde bulunan Zerzevan Kalesi, Roma İmparatorluğu döneminden kalma bir askeri yerleşimdir. Kale, 60 hektarlık bir alana yayılmıştır. Kalede, sarnıçlar, kiliseler, tapınaklar, zindanlar, gözetleme kuleleri ve yer altı tünelleri gibi birçok yapı bulunmaktadır. Kale, hem tarihi hem de doğal güzelliğiyle ilgi çekmektedir.

DİYARBAKIR’DA GEZİLECEK DOĞAL GÜZELLİKLER

Diyarbakır, doğal güzellikleriyle de sizi kendine hayran bırakacak bir şehir. Diyarbakır’da gezilecek doğal güzellikler arasında, şunları öneriyoruz:

·        Hevsel Bahçeleri: Diyarbakır Surları ile Dicle Nehri arasında kalan Hevsel Bahçeleri, binlerce yıldır şehrin yeşil alanı olarak kullanılmaktadır. Hevsel Bahçeleri, UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde yer almaktadır. Bahçelerde, meyve ağaçları, sebze tarlaları, çiçekler, kuşlar ve hayvanlar bulunmaktadır. Bahçelerde doğa yürüyüşü yapabilir, piknik yapabilir, fotoğraf çekebilir ve bisiklete binebilirsiniz.

·        Çermik Kaplıcaları: Diyarbakır’ın Çermik ilçesinde bulunan kaplıcalar, şifalı sularıyla ünlüdür. Kaplıcalar, romatizma, cilt, sinir, solunum, sindirim ve kadın hastalıklarına iyi gelmektedir. Kaplıcaların yanında, termal oteller, hamamlar, havuzlar ve kür merkezleri bulunmaktadır. Kaplıcalar, hem sağlık hem de dinlenme için ideal bir yerdir.

·        Karacadağ Kayak Merkezi: Diyarbakır’ın Çüngüş ilçesinde bulunan Karacadağ, Türkiye’nin en yüksek volkanik dağıdır. Karacadağ, kış aylarında kayak merkezi olarak hizmet vermektedir. Karacadağ’da, kayak, snowboard, kızak ve kar motoru gibi aktiviteler yapabilir, karın keyfini çıkarabilirsiniz. Karacadağ, hem spor hem de eğlence için tercih edilen bir yerdir.

Amedspor, şampiyonluk kutlamasını hafta sonu yapacak Amedspor, şampiyonluk kutlamasını hafta sonu yapacak

·        Hasuni Mağaraları: Diyarbakır’ın Silvan ilçesinde bulunan Hasuni Mağaraları, tarihi ve doğal güzelliğiyle dikkat çeken bir yerdir. Mağaralar, Neolitik Çağ’dan itibaren insanların yaşadığı bir yerleşim alanıdır. Mağaraların duvarlarında, insan, hayvan ve bitki figürleri işlenmiştir. Mağaralar, hem tarih hem de kültür açısından zengin bir yerdir

Editör: Ayşegül Yaşar