Yapım tarihi belirsiz, özellikleri bakımından dünyada benzeri olmayan Diyarbakır Surlar ile igili karar 9 eylül'de riyad'da açıklanacak

''Diyarbakır Kalesi ve Hevsel Bahçeleri Kültürel Peyzaj Alanı'', 2015 yılında Almanya'nın Bonn kentinde gerçekleşen 39. UNESCO Dünya Mirası Komitesi Toplantısı'nda, Türkiye'nin 14. miras alanı olarak UNESCO Dünya Mirası Listesi'ne kaydedildi.

Diyarbakır'da bir dönem yaşanan sokağa çıkma yasakları sırasında tahrip edilen ve daha sonra birçok tescilli yapının yıkılarak, yerine betonarme yapıların inşa edildiği Diyarbakır’ın Sur ilçesindeki tarihi sur ve yapılarında UNESCO tarafından inceleme yapıldı.

İnceleme sonucu hazırlanan UNESCO tarafından hazırlanan taslak raporda, tahribatın olduğuna değinildi. 

KARAR RİYAD'DA VERİLECEK

Erzincan İliç’te 2 işçinin daha cansız bedenine ulaşıldı Erzincan İliç’te 2 işçinin daha cansız bedenine ulaşıldı

Tahribatın olduğunun yer aldığı UNESCO raporu 9 eylül tarihinde Suudi Arabistan'ın Başkenti Riyad'ta ele alınacak. Riyad’da yapılacak Kültürel Miras Merkezi toplantısında, tarihi suların “Tehlike Altındaki Dünya Mirası Listesi”ne alınıp alınmayacağı kararlaştırılacak.

Taslak kararın kesinleşmesi halinde, surlarla ilgili karar belirlenecek. “Tehlike Altındaki Dünya Mirası Listesi”ne alınması yönünde karar verilmesi halinde Diyarbakır Surları ve Hevsel bahçeleri UNESCO Dünya Mirası Listesi'nden çıkarılacak.

''TAHRİBATTAN SONRA OLACAĞI BUYDU''

Diyarbakır eski Müze Müdürü Nevin Soyukaya da konuyla ilgili olarak sosyal medya hesabından bir paylaşımda bulundu.  

Soyukaya paylaşımında; ''Üzgünüm! Bunca yıkım, bunca tahribattan sonra olacağı buydu. Planlı ve sistematik bir şekilde yok edildi Suriçi. UNESCO, dünya mirası Diyarbakır Kalesi ve Hevsel Bahçeleri Kültürel Peyzaj Alanını, Tehlike Altındaki Dünya Mirası Listesi’ne almaya karar verdi.''
 

Editör: EYYUP KAÇAR