Ferit Aslan

Diyarbakır’da, 50 yıldır eğitim veren Dicle Üniversitesinin yanında ilk kez bir vakıf Üniversitesinin kurulması için çalışmalar hızlandırıldı. Dicle Nehri kıyısındaki eski içki fabrikasının yerinde kurulacak olan Diyarbakır Üniversitesi için Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz destek sözü verdi. 

8ed8f98e-a7e1-4753-8a21-0ff6cd6bb9ca

Diyarbakır’ın ilk vakıf Üniversitesi kapatılmıştı

Kentte, 50 yıldan beri eğitim veren Dicle Üniversitesi'nin ardından, 2013 yılında Selahaddin Eyyubi vakıf Üniversitesi kuruldu. Bu Üniversite, 15 Temmuz darbe girişiminden sonra 23 Temmuz 2016 tarihinde Olağanüstü Hal (OHAL) Kapsamında Alınan Tedbirlere İlişkin Kanun Hükmünde Kararname'yle kapatılmıştı.

15d567f1-03c5-40e1-ab06-93f922ce2b9f

Vakıf Üniversitesi için DurmazAy vakfı kuruldu

İlk vakıf Üniversitesinin kapatılmasından sonra Diyarbakır’a birkaç kez Üniversite kurulması girişimleri olduysa da sonuca ulaşmadı. Daha sonra Durmaz ve Ay aileleri vakıf üniversitesi kurmak için girişimlere başlayarak, bir vakıf kurdular. 1 yıllık çalışma sonucu DurmazAy vakfı kuruldu ve Vakıf il toplantısını Ak Parti Diyarbakır milletvekili Galip Ensarioğlu ile gerçekleştirdi. 

Ensarioğlu, toplandı ile ilgili sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, "Diyarbakır’da kurulacak olan Mezopotamya Diyarbakır Vakıf Üniversitemizin ilk toplantısını gerçekleştirdik. Hayırlara vesile olsun inşallah” dedi.

FzA1IcRWAAEvWU_

Yılmaz, “Bugüne kadar kurulmaması ayıptır”

DurmazAy Vakfının yöneticileri, kısa bir süre önce Diyarbakır’a gelen Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz’ın iş insanları ile yaptığı toplantıda konuyu gündeme getirdi. Kentte bir vakıf Üniversitesi kazandırmak için çalışmalar başlattıklarını söyleyen vakıf yöneticilerine Yılmaz, “Diyarbakır gibi bir kentte bugüne kadar kurulmaması ayıptır” dedi ve destek sözü verdi. 

DxWGRmQX4AAWhFM

Diyarbakır Üniversitesi eski İçki fabrikasında kurulacak

Üniversite için yer arayışına başlayan DurmazAy vakfı, Dicle Nehri kıyısında bulunan eski Tekel iç fabrikasını özelleştirmeden aldı. İmarda “fabrika” olarak geçen yapının imar durumunun değiştirilmesi için girişimlerde bulunan Vakıf üyeleri, geçtiğimiz günlerde YÖK’e giderek Vakıf Üniversitelerinin kuruluşu ile ilgili bilgi aldı. 

Dx5sO2nX4AIrd0l

İçki fabriksı devletin ilk işletmesiydi

Diyarbakır Üniversitesinin kurulucağı Diyarbakır eski Tekel içki Fabrikası devletin Diyarbakır'daki ilk işletmesi olarak 1932 yılında açılmıştı. Fabrika özelliştirildikten sonra 2007 yılında kapatılmıştı. Fabrika 26 ilin rakı ihtiyacnı karşılayan fabrika

Adı, “Diyarbakır Üniversitesi” olacak olan Vakıf Üniversitesinin proje çizimleri de hazırlanırken, önce YÖK ardından milli Eğitim Bakanlığından onay alınacağı ve son olarak kuruluşu ile ilgili düzenlemenin meclise geleceği belirtildi. 

Diyarbakır'da tarihi eser operasyonu: 2 gözaltı Diyarbakır'da tarihi eser operasyonu: 2 gözaltı

Editör: Ferit Aslan